Glazbena škola u travnju na ulicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulska Glazbena škola Ivana Matetica Ronjgova najprije se treba vratiti u svoju maticnu zgradu u Ciscuttijevoj ulici, a tek potom se može tražiti drugo rješenje u sklopu Mreže škola. Ono mora biti u skladu s uputama Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta buduci da ce isto mjesto pohadati i osnovnoškolci i srednjoškolci.

- Za razliku od drugih hrvatskih gradova i opcina, ne možemo se pohvaliti niti glazbenom školom ni koncertnom dvoranom. Zbog toga, kada se bude gradila dvorana nad gimnazijskim igralištem, u nju treba uklopiti i koncertnu dvoranu kako škola ne bi morala moljakati po gradu prostor za nastupe ili ih unajmljivati, zakljucio je na emocijama nabijenoj konferenciji za novinare u galeriji Cvajner Željko Antunovic, predsjednik pulskog ogranka Instituta Vlado Gotovac.

On je prisutnima procitao pisma podrške, koja na e-mail adresu [email protected] dolaze od bivših ucenika i znacajnih institucija iz cijeloga svijeta. Ondje je ujedno moguce procitati sve informacije vezane za dugogodišnji problem seljakanja profesora i ucenika po cijelom gradu, koji bi mogao kulminirati 1. travnja naredne godine kada više ne budu dobrodošli u poslovnoj zgradi Uljanika. Tada ce, istaknuo je Antunovic, biti prisiljeni održavati nastavu na ulici.

- Od 1990. pa do danas, odnosno od kada sam u Puli, nije ucinjen niti jedan pomak u cilju zadovoljenja potreba Glazbene škole. Dugorocno planiranje je obaveza nadležnih u Gradu, no oni nisu sposobni uciniti ono za što primaju placu i zbog toga se trebaju sramiti. Nije dovoljno vratiti maticnu zgradu nego prevazici ovaj podnošljivi nivo koji drže kako se ne bi obrukali, nadovezao se procelnik Odjela za glazbu pulskog Sveucilišta Jurja Dobrile Bashkim Shehu i dodao da sadašnja situacija predstavlja veliki udarac obrazovanju.

Bez odgovora nadležnih koji, iako su bili pozvani, nisu prisustvovali konferenciji za novinare ostaje pitanje zbog cega se od 2007., kada je zbog navodnog urušavanja medukatne konstrukcije maticna zgrada zatvorena, pa sve do danas nije pristupilo sanaciji. Prema mišljenju Zorana Angeleskog, koji je u ime Gradanske inicijative Volim Pulu izrazio podršku, razlog tomu je vrlo atraktivan prostor u centru grada sa skupim kvadratima.

- Najodgovorniji su gradska i županijska uprava te ravnateljica Glazbene škole Vlada Može, koja je pobjegla cim je spomenuto da bi i ona danas mogla nešto reci. Treba se vratiti na projekt gradenja uz zgradu u Ciscuttijevoj, gdje gradska vlast nije dozvolila da sukladno prethodnom dogovoru s tvrtkom Buco dio novoizgradenog prostora pripadne školi. Na prljavu igru iza kulisa aludiraju dvije tužbe koje je protiv Grada i Županije na sudu podigla škola, a koje su povucene upravo kada je došla Može, rekao je Angeleski.

Prisutnima je ujedno savjetovao da provjere pravni status katastarske cestice s obzirom na to da se šuška da zgrada više nije u vlasništvu škole te da je prodana.

- Kao vlasnici, vi morate svojim novcem i bez uplitanja Grada i Županije poceti rješavati papirologiju kako biste s njom završili do studenog te mogli tražiti na rebalansu proracuna novac za projekt sanacije. Za njegovu izradu obratite se Društvu arhitekata Istre, a troškovnik vodite sami. Ako do tog roka ne uspijete dobiti dozvolu, poslije ce biti prekasno, porucio je clan društva Bruno Nefat nudeci konkretnu pomoc struke. (I. N. TURKOVIC; snimio N. LAZAREVIC)


Podijeli: Facebook Twiter