Glazbena osebujnost, karizma i vrtlog emocija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izniman koncertni doživljaj i dobrodošlo društveno događanje pružila je sinoćnja Noć glazbene poezije s poznatim glumcem, pjesnikom i glazbenikom Radom Šerbedžijom u pratnji orkestra Zapadni kolodvor te jednim od najtraženijih svjetskih session gitarista, dugogodišnjim Stingovim suradnikom Dominicom Millerom i njegovim bandom virtuoza. Publika se sugestivnim izvedbama dvojice umjetnika imala prigodu prepustiti u dugo godina za ovakve prigode nepravedno zapostavljenom prostoru - na plažnom platou hotela Adriatic.

U organizaciji Udruge UmagoLoud, pod pokroviteljstvom Grada Umaga i Turističke zajednice te uz podršku sponzora, gotovo je sve bilo predodređeno za pravi užitak - kvalitetni izvođači, odličan zvuk, pozornica tik uz more i zvjezdano nebo. "Protiv" je igrala samo hladnoća, koja je u kasnijim satima iznenadila dio publike, i činjenica da je svirka potrajala do jedan sat iza ponoći za većinu prisutnih - radnog utorka.

Jednostavnost i duhovitost

Diskretan je uvod u jazz i blues tonovima pružio Bruno Mičetić trio. Uz riječkog gitarista Bruna Mičetića, koji je glazbenu širinu dokazao suradnjama s brojnim domaćim i stranim muzičarima, svirali su američki pijanist, kompozitor i aranžer Joe Kaplowitz i renomiran bubnjar Ratko Divjak, nedavno nagrađen Porinom za životno djelo i široj publici poznat kao član legendarne grupe Time.

Dominic Miller se predstavio instrumentalnim autorskim kompozicijama u kojima kombinira pop, rock, klasiku, suvremeni jazz, funk i ambijentalnu glazbu, a posebno srdačnim aplauzima popraćene su promptno prepoznate "Shape of my heart" i "Fields of gold" koje potpisuje sa Stingom. Jednosatnim je nastupom pokazao rijetku sviračku vještinu i glazbenu osebujnost, a publici, koja se na njegove pozive ipak nije odvažila prići bliže pozornici, u neposrednoj je komunikaciji i odnosu s kolegama otkrio i svu svoju jednostavnost i duhovitost. U Umagu je ovom prigodom gostovao po drugi put, i to u sklopu europske turneje na kojoj predstavlja nedavno objavljen album "Ad hoc". Pratili su ga vrsni basist Nicholas Fiszman, virtuoz na udaraljkama Rhani Krija i Tony Remy koji slovi za jednog od najvećih svjetskih gitarista u svim stilovima.

Od sjete i tuge do radosti i nade

U društvu sjajnih muzičara iz banda Zapadni kolodvor, posjetitelje, među kojima su mnogi upravo njega strpljivo iščekivali, u drugom je dijelu Noći glazbene poezije oduševio Rade Šerbedžija. Započeo je sa "Zaboravi" i istog trena osvojio sva romantična srca te nastavio s "Imam pjesmu za tebe" i "Barbarom". Karizmatični je umjetnik pažljivo dozirao evergrine, romske balade, poeziju i pjesme s posljednjeg albuma "Imam pjesmu za tebe" te anegdote iz života, gotovo neprimjetno uvlačeći okupljene u vrtlog raznolikih emocija, od sjete i tuge do djetinje radosti i nade. Publici se na samom početku ispričao što je, eto, ispalo da je njegov nastup na red stigao tek u ponoć i simpatično primijetio da je svježi povjetarac, srećom, popustio, pa će im svima zajedno do kraja koncerta biti toplije. Tako je i bilo, ako ne u punom smislu riječi, onda zasigurno bar oko srca. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter