Glazbena 2013.: Za Cohena se tražila karta više

Leonard Cohen u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)
Leonard Cohen u pulskoj Areni (D. ŠTIFANIĆ)

Neupitno, koncert godine u 2013. u Istri bio je onaj Leonarda Cohena 2. kolovoza u pulskoj Areni. Slijede ga koncerti otvorenja Outlook i Dimensions festivala u istom prostoru koncem kolovoza i početkom rujna, obilježeni nastupima isturenih autora izvođača svjetske elektronske scene Bonoba, Mount Kimbiea i Portico Quarteta koji su u Pulu došli u naponu snage i s novim albumima.

Što zbog kvalitete, karizme ili nostalgije, i treći nastup Joea Cockera u Areni prošlog ljeta okupio je čak sedam tisuća poklonika, a odlično su na otvaranju Outlooka prihvaćeni i legendarni hip-hop glazbenik Grandmaster Flash te reggae uzdanica The Original Wailers.

Iako ne u punoj Areni, uspješan šansonjersko-jazzy koncert održala je sredinom kolovoza vedra francuska zvijezda Zaz. Na 11. izdanju Seasplash festivala kao glavni izvođači nastupili su Adrian Sherwood, Newham Generals, Channel One Sound System.

Kad smo kod uspješnih festivalskih gostovanja u prošloj godini, ne smije se preskočiti dojmljiv koncert kultnog psihodeličnog space rock benda Ozric Tentacles u okviru Future Nature festivala sredinom kolovoza na štinjanskoj tvrđavi Punta Christo. Pitanje je da li će se i ove godine održati Unknown festival u Rovinju, no njegovo prvo izdanje sredinom rujna obilježili su odlični nastupi škotskih art rockera Django Django te engleskog elektroničkog house tandema Disclosure, koji su predstavili iznimno hvaljene debitantske albume, te nastup The Horrorsa.

Kontinuitet i visoku razinu kvalitete zadržali su prošle godine i glavni jazz festivali u Istri, ugostivši renomirane svjetske jazz i blues glazbenike - od pulske Jazzbine tijekom cijele godine, proljetno-ljetnog Avantgarde jazz festivala u Rovinju; zatim porečkog Valamar Jazz Festivala koncem lipnja; tradicionalnog Jazz is Back! BP festivala u Grožnjanu, do Last minute open jazz festivala u Balama

Od domaćih izvođača, vrijedi istaknuti premijerni nastup 2Cellosa u pulskom amfiteatru početkom srpnja.

Ne bi bilo pošteno preskočiti ni odličan film pulsko-zagrebačke redateljice Ines Pletikos o kultnoj zagrebačkoj alternativnoj rock grupi SexA "Kako smo ušli u Europu: slučaj SexA", koji je u ožujku proglašen najboljim filmom na Festivalu dokumentarnog filma DORF u Vinkovcima. (Napisao Zoran ANGELESKI)

CIJELI GLAZBENI PREGLED ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter