Glazba žive baštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sviraci i pjevaci hrvatskog i talijanskog kulturnog kruga predstavili su se publici na glazbenoj veceri u pulskom Circolu u petak u povodu nedavnog uvrštenja Dvoglasja tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja na UNESCO-ovu reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine covjecanstva.

Svi oni njeguju razlicite oblike Dvoglasja tijesnih intervala kao što su pjevanje "na tanko i debelo", tarankanje, bassi, "Canto sotto le pive", dvoglasje s Cicarije i slicno.

Sopci i kantaduri se tijekom glazbene veceri nisu penjali na binu, te svecanost Dvoglasja tijesnih intervala nije nalikovala na smotru folklora. Baštinici su sjedili za stolovima kao da se nalaze u konobi, a voditelj programa, Noel Šuran je poput pravog meštra ceremonije predstavljao pojedine izvodace i postavljao im pitanja o onome što ce izvoditi.



Hrvatski kulturni krug predstavljali su Romano Živic, Valter Živic i Ivan Božac Nini; Dejan Kliman i Dejana Kliman; Jože Galant i Frane Šugar; Nevia Kožljan i Nevija Kožljan, Josip Trošt, Josip Mavric i Rafe Glavaš; Željko i Mihael Glavaš; Dino Batelic, Mateo Kokot i Massimo Knapic; Mauricio Mirkovic, Slavko Celija i Darko Grgorovic; Rade Doricic; Šuran, Šaina, Karlic & Farkaši.

Talijanski kulturni krug su predstavili Daniele Ferro i Egle Cetina (Vodnjan) te Corino Moscarda i Robert Cveticanin (Galižana). Iz Hrvatskog primorja i Kvarnerskih otoka došli Dorijan Polonijo i Zlatko Volaric; Anamarija Mrakovcic i Petrica Depikolozvane; Ivan i Slavko Kosic; Ivana i Franjo Turcic te Ivan i Ilgen Pavacic (Krk); Gordan Šamanic, Izidor Toljan, Nikica i Vinko Piškulic (Novi Vinodolski) te Mario Mužic (Cres).


Podijeli: Facebook Twiter