Glazba za intelektualni, emocionalni i duhovni razvoj mladih

Carmen Hiti, Anka Kovač - Augustiny, Ricardo Luque, Helga Možé Glavan i Elvira Krizmanić Marjanović (N. LAZAREVIĆ)
Carmen Hiti, Anka Kovač - Augustiny, Ricardo Luque, Helga Možé Glavan i Elvira Krizmanić Marjanović (N. LAZAREVIĆ)

Projekt "El Sistema u Istri – poticanje inovativnih oblika filantropije u lokalnim zajednicama za potporu održivosti organizacija civilnog društva", svečano su u četvrtak u Domu hrvatskih branitelja predstavile udruga SO DO (Sustav orkestara djece i omladine) i njen partner - Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva. Projekt je vrijedan 92 tisuće eura, od čega najveći dio dolazi iz europskih fondova, uz sudjelovanje Ureda za udruge hrvatske Vlade i manji dio sredstava koji trebaju osigurati partneri.

Odrastanje u kvalitetne mlade ljude

El Sistema dolazi iz Venezuele gdje je od 1975. godine postigao nevjerojatne rezultate, uključivanjem više od dva milijuna djece i mladih te osnivanjem oko 400 simfonijskih i folklornih orkestara i zborova. Provodi se diljem svijeta, prilagođavajući se potrebama lokalnih zajednica, a osnova mu je poticanje intelektualnog, društvenog, moralnog, duhovnog i emocionalnog razvoja djece i mladih kroz glazbu, točnije - orkestralno muziciranje.

- Na modelu orkestra, koji simbolizira društvo i uravnotežene društvene odnose, djecu i mlade učimo zajedništvu, solidarnosti, timskom radu, disciplini, uzajamnom slušanju, suradnji, međusobnom pomaganju, poticanju i poštovanju te uvažavanju različitosti. U državama u kojima se sustavno provodi El Sistema program, mjerljivi rezultati pokazuju povećanje pismenosti za 65 posto, povećanje samopouzdanja za sto posto, povećanje sposobnosti koncentracije za 78 posto i bolje ponašanje za 43 posto, objasnila je direktorica udruge SO DO Carmen Hiti.

Predsjednik i suosnivač El Sistema Hrvatska, poznati glazbenik Ricardo Luque (poznat iz Cubismo) govorio je o počecima svoje glazbene edukacije prije 40-ak godina upravo u El Sistemu u rodnoj Venezueli, ističući dragocjene pouke koje su polaznici dobivali od njegovog osnivača dr. Joséa Antonija Abree.

- Usudite se sanjati! Morate imati svoj san i viziju kako ga ostvariti. Treća ključna komponenta je vjera - vjera u ono što se radi i vjera u uspjeh. Neće sva djeca koji pristupe ovom projektu otkriti da je glazba njihov životni poziv, ali zasigurno će odrasti u kvalitetne mlade ljude koji vjeruju u temeljne ljudske vrijednosti i mogućnost da vlastitim ponašanjem i radom promijene svijet i učine ga boljim mjestom, poručio je Luque.

Na jesen prvi centri u Istri

Pročelnica gradskog Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović najavila je nastavak podrške Grada Pule i promociju projekta u svim pulskim osnovnim školama. Podršku i suradnju najavili su i dekan Muzičke akademije u Puli Bashkim Shehu, ravnateljica Umjetničke škole Poreč Sanjica Sara Radetić i predstavnica Škole za odgoj i obrazovanje Danijela Maružin.

Grad Pula i Istarska županija prvi su u Hrvatskoj prepoznali vrijednosti El Sistema projekta i pružili mu logističku podršku. Prije dvije godine je tako u Puli održana prva hrvatska radionica El Sistema. Osamdesetak djece i mladih iz cijele države uključeno je tada u SO DO orkestar pod vodstvom maestra Bruna Campa iz Guatemale i drugih specijaliziranih pedagoga i glazbenika.

Provođenje projekta u Istri nastavljeno je nizom prezentacija namijenjenih predstavnicima školskog sustava, kulturnog, medijskog i gospodarskog kruga te svim drugim zainteresiranim građanima. Već je započelo umrežavanje zainteresiranih organizacija za primjenu El Sistema i partnerstvo u projektu, a uskoro će krenuti radionice o načelima i metodologiji El Sistema za sve koji se žele uključiti u projekt i(li) primjenjivati njegova načela u svom krugu djelovanja. Sve su to zapravo pripreme za aktiviranje dva predviđena centra u Istri (no, ta brojka nije ograničavajuća) na jesen. Centri mogu biti samostalni ili organizirani u javnom partnerstvu s, primjerice, vrtićima, osnovnim ili glazbenim školama, a polaznicima će pružati, uz redovnu poduku, intenzivne seminare tijekom praznika i česte nastupe, ključne za pobjeđivanje straha od javnih nastupa, podizanje samopouzdanja i poticanje izvrsnosti.

Podrška lokalne zajednice

Kako je prenijela Anka Kovač - Augustiny iz udruge SO DO, ovakvi programi ovise o financijskoj podršci lokalnih zajednica – javnog, privatnog sektora i fondova. Stoga je jedan od važnih zadataka koje su si postavili kroz ovaj projekt lobiranje za promjenu zakonodavstva o porezima na donacije te poticanje filantropije. Prema važećim zakonima porezne olakšice od samo dva posto ne potiču darivatelje. Upravo u tom dijelu značajan je doprinos spremna dati Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, rekla je njena upraviteljica Helga Možé Glavan. Predstavljanje je zaključeno nastupom pulskih učenica, violinistica Tee Knežević i Sare Žulj, koje su prenijele izuzetno pozitivna iskustva iz El Sistema radionice. (Kristina FLEGAR, snimio Neven LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter