Glazba, ples, poezija i kava spojili Istru i Irsku

Izvrsno raspoloženje Irish Maidena
Izvrsno raspoloženje Irish Maidena

Na glavnom fažanskom trgu svetih Kuzme i Damjana jučer su se spojile dvije udaljene kulture i tradicije - istarska i irska, na prvom Istarsko-irskom festivalu. Ples, glazba, poezija i kava te dobro raspoloženje uspješno su povezali Istru i Irsku, a Paul O'Grady, Irac s vodnjanskom adresom, koji je uz Franka Krajcara sve ovo pokrenuo, organizirao i vodio, nije krio oduševljenje.

- Predobro je bilo, rekao nam je kad je sve bilo gotovo vidno umorni, ali zadovoljni O'Grady, a zadovoljstvo nije krio ni Krajcar, pogotovo odazivom i reakcijom publike.

Počelo je ujutro čitanjem djela Jamesa Joycea, istarskom i irskom poezijom uz pomoć udruge Dim i pripravljanjem te degustacijom irske kave u hotelu Marina. Nastavilo se poslijepodne istarskim plesom uz KUD Ulika i irskim plesom koji je prvi put spojio polaznike plesnog tečaja Irish Maiden iz Pule i Zagreba pod O'Gradyjevim vodstvom. Oni su prezentirali tradicionalni irski ples, dinamični set dancing koji je oduševio publiku jer su O'Gradyjevi plesači zaplesali na moderne zvukove, i to hita "Vertigo" najpoznatijeg irskog rock sastava - U2.

Najmlađi su pak pod vodstvom Edite Čuić iz dječjeg vrtića Valbandon mogli naći svoju zanimaciju crtajući i bojeći primjerice djetelinu s četiri lista, triskele, stari simbol kojim se predstavljaju i u njemu spajaju mozak, duša i srce.

Živom svirkom publiku su počastili zagrebački Slip izvevši kombinaciju irskih tradicijskih i njihovih autorskih skladbi, a u svoj su repertoar dodali i malo zvukova Makedonije. Nakon njih u prvi plan je gitarom i glasom, praćen nekim članovima Slipa i Frankom Krajcarom, opet došao O'Grady, koji se predstavio kombinacijom irskih obrada i autorskih skladbi.

Večer su priveli kraju Krajcar i grupa Indivia, domaći bend poznat po kombiniranju glazbenih utjecaja iz cijelog svijeta, s naglaskom na Istru. Sve je završilo još jednim jam sessionom svih glazbenika.

Dok su izvođači svirali, dio publike i članova Irish Maidena bi povremeno zaplesao, a posebno je vesela bila grupa gostiju koja sa strane bine plesala cijelo vrijeme tijekom nastupa grupe Slip.

Festival je financirala irska ambasada koja je ustupila panoe posvećene Joyceu, a publici se obratila Susan Bardon, koja je rekla da žele sufinancirati ovakve manifestacije i dopalo joj se što Istrani, kao i Irci, vole glazbu i ples. (M. RADIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter