Glazba oplemenila blagdanski ugođaj

Zbor Encijan u crkvi svetog Pavla na Vidikovcu (Dejan ŠTIFANIĆ)
Zbor Encijan u crkvi svetog Pavla na Vidikovcu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Blagdansku atmosferu priredilo je preksinoć u crkvi Svetog Pavla na Vidikovcu Slovensko kulturno društvo Istra organiziravši tradicionalni božićni koncert na kojem se predstavio mješoviti zbor Encijan i njihova vokalna grupa Ad Hoc sa solistom Brankom Velimirovićem. Dirigentica je bila Paola Stermotić, a kao instrumentalna pratnja nastupili su violinist Srećko Savretić, klavirist Sandro Vešligaj, Alen Belullo svirao je mandolinu i gitaru a Adi Koletnik trombon.

Večer je otvorila grupa Ad Hoc s gregorijanskim napjevom "Puer natus", u mraku s upaljenim svijećama koje su ostale gorjeti kako bi pojačale atmosferu u narednoj izvedbi, legendarnoj "Stille nacht" odnosno "Tihoj noći" kada je glavnu ulogu preuzeo zbor. Instrumentalisti koji su pratili pjevače došli su pogotovo do izražaja u dvije instrumentalne skladbe na sredini koncerta kada je prvo Koletnik sa svojim trombonom preuzeo glavnu riječ u "Traum melodie", dok je "You raise me up" bila prilika violinistu Savretiću da dodatno pokaže svoje veliko glazbeno umijeće. Cijeli zbor i vokalna grupa djeluju prilično uigrano tim više što je zbor aktivan dugi niz godina. Uz to, kvaliteti koncerta pridonio je i savršeno prikladan prostor za ovakve nastupe, a toplo ih je primila i publika. Kako je koncert odmicao kraju reakcija prisutnih bila je sve bolja da bi vrhunac bio u samom finišu s "Amazing Grace" i "Aleluja" koje je izvela grupa Ad Hoc i zborskom "Gloria".

Za završnu skladbu službenog dijela koncerta zboraši i zborašice stavili su na glave kapice Djeda Mraza jer ipak je bila na redu popularna "Jingle bells" odnosno "Zvončići". Naravno, ova nadahnuta izvedba izmamila je iz publike jedan veliki aplauz koji je po logici stvari bio znak da će se pjevati i bis, a za to je odabrana još jedna iznimno popularna, premda po svoj temi vrlo tužna, ljubavna "Ruža crvena" za koju je Paola Stermotić pozvala publiku da nešto zajedno improviziraju. Kako se radi o evergreenu koji svi dobro znaju i koji je često nezaobilazan dio nastupa klapa i zborova, tako je i ova izvedba Encijana lijepo primljena te je koncert okončan. (Mladen RADIĆ)




Podijeli: Facebook Twiter