Glazba nacionalnih manjina iz urbanih središta

Izdanje su predstavili Toni Flego, Bruno Legović, Biserka Kuhta i Marino Jurcan (M. RADIĆ)
Izdanje su predstavili Toni Flego, Bruno Legović, Biserka Kuhta i Marino Jurcan (M. RADIĆ)

Jučer je u Dnevnom boravku Rojca predstavljen dvostruki kompilacijski CD "Remade in Rojc - Remiks identiteta" udruge Metamedij čija će se promocija održati u petak u ovom prostoru od 19 do 24 sata na događaju nazvanom Rojc Remiks Jam. Na CD-ima se nalaze tradicionalne pjesme nacionalnih manjina te njihove remiksirane verzije u modernom elektronskom zvuku.

Remiks lab i Remiks identiteta

Koordinator projekta Marino Jurcan objasnio je da su CD-ovi nastali kao rezultat dva projekta. Prvi je bio Remiks lab kojim se kroz zajednički proces istraživanja i kreativnog izražavanja željelo povezati udruge u Rojcu. Nakon što su mapirali aktere u kulturi vezane uz Rojc, fokusirali su se na istraživanje glazbe nacionalnih manjina. U sklopu drugog projekta nazvanog Remiks identiteta angažirali su mlade ljude koji se bave urbanom glazbom da se pozabave etno glazbom.

- Uglavnom se ljudi bave hrvatskom tradicijskom glazbom u ruralnim sjedištima, a puno manje glazbom nacionalnih manjina koje djeluju u urbanim središtima. Mi se na ovom dvostrukom CD-u bavimo takvom glazbom, kaže Marino Jurcan.

Detaljnije o CD-ima govorio je projektni asistent Toni Flego. On je objasnio da su na prvom CD-u su pjesme nacionalnih manjina i to većinom udruga koje djeluju u Rojcu a sudjeluju Dario Marušić, Makedonsko kulturno društvo "Sv. Kiril i Metodij", KUD Bosna, Despina te Zoltan Lečei, ukupno 11 pjesama. Na drugom CD-u nalaze se remiksevi tradicionalnih pjesama nacionalnih manjina u modernom zvuku, od hip hopa, techna, break beata, loungea… Ima devet pjesama od kojih je jedna odrepana, a ostalo su instrumentali. Na ovom CD-u izvođači su Neki Stranac, što je pseudonim Milana Đurića, srpskog producenta i izvođača elektronske glazbe, bivšeg člana skupine ShazaLaKazoo, zatim DJ Marino odnosno ovdje predstavljen kao Morski a uz njega na još po jednoj pjesmi surađuju Velo, odnosno Velimir Todorović te Miron Hauser. Tu su Rinoma i Zmija, odnosno Marino Morosin i Toni Flego, pa ToxicHeads kojeg čine Filip Domagoj Pačić i Josip Cukon, zatim Onsev Eqvibrium i Eric Flowski tj. Marko Bogović i Eric Ušić te Marko Jovanović.

Emocije iz originalnih verzija

- S tehničke strane sve je rađeno s minimalnim pritiskom i puno ljubavi, a pokušalo se zadržati te emocije iz originalnih verzija, kazao je pak Bruno Legović, tehničar i producent CD-a.

Na promociji koja će se održati u petak bit će predstavljen ovaj drugi CD, dok su nacionalne manjine predstavljene u sklopu festivala Media Mediterranea u lipnju ove godine. U petak će u Dnevnom boravku nastupiti Maxy, UK, ToxicHeads, VJ Zeko, Eric Flowski, Onsev Eqvibrium, D-Tox, Shadow MC i Goran Farkaš. Ulaz je besplatan.

Na promociji je bila Biserka Kuhta koja vodi glazbenike MKD-a "Sv. Kiril i Metodij" koji su sudjelovali na prvom CD-u. Ona je objasnila da oni njeguju tradicijsku makedonsku muziku te dodala: "Imamo pjevačku skupinu i orkestar te koristimo tradicijske instrumente kao što su zurla, kaval i tapan." (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter