Glazba kao univerzalni jezik koji spaja ljude


Tradicijska glazba iz cijelog svijeta našla je svoje mjesto u Grožnjanu, na završnom koncertu radionice Ethno Croatia koji se održao u nedjelju u sklopu festivala Jazz is Back! BP. Dvadesetak polaznika iz Švedske, Belgije, Njemačke, SAD-a, Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Francuske okupilo se prije tjedan dana u Grožnjanu, gdje su pod vodstvom Masie Greenwood i Allana Scrobea jedni druge učili tradicijske napjeve i glazbu zemalja iz kojih dolaze. Rezultat je tako koncert gdje se moglo čuti glazbenike iz Švedske i Belgije kako pjevaju primjerice međimurske pjesme kao i obratno, a sve to začinjeno je i specifičnim zvukom glazbenog sastava u kojem su se našli instrumenti poput harmonike, violine, gitare, tarabuke, ali i hurdy gurdyja i ostalog.

Nakon okupljanja u Grožnjanu, sastav Ethno Croatia krenuo je na turneju, te su nastupili i na pazinskom TradInEtno festivalu kao i Grožnjanu, a nastupit će još i u Gornjoj Stubici, u Slavonskom Brodu te u Zagrebu. Brojnoj grožnjanskoj publici ovaj veseli sastav pokazao je da je glazba doista univerzalan jezik koji spaja ljude svih dobi sa svih krajeva svijeta, a našlo se tu, osim iz Hrvatske, i tradicijskih pjesama iz Španjolske, Estonije, Švedske… za kraj su pak odsvirali pjesmu "Djevojka" iz Turopolja, na što ih je publika burnim aplauzom pozvala na bis, a glazbenici okupljeni na TradInEtno radionici su pak se vratili na pozornicu i - poveli publiku sa sobom na ples.

U utorak je na programu festivala Jazz is Back! BP koncert Senior Service Jazz Clinics, na kojem nastupaju mentori Ljetne jazz škole HGM-a koja je od ponedjeljka krenula s radom u Grožnjanu. Na pozornici Balwan City tako će nastupiti Maucha Adnet, John Rilley, Bruce Barth, Goran Rukavina, Elvis Stanić, Jim Rotondi, Davor Dedić i Luis Bonilla. Ulaz je besplatan, a koncert počinje u 21.30 sati.


Podijeli: Facebook Twiter