Glazba je njihov život

Arheološkim ručnim iskopom nastoje se potvrditi nalazi u dijelu južnog broda kod pročelja nekadašnje bazilike (N. LAZAREVIĆ)
Arheološkim ručnim iskopom nastoje se potvrditi nalazi u dijelu južnog broda kod pročelja nekadašnje bazilike (N. LAZAREVIĆ)

Dodjela nagrade Status, koju Hrvatska glazbena unija već dva desetljeća dodjeljuje glazbenicima koji su se radom, vještinama, talentom i vrhunskom glazbenom izvedbom posebno istaknuli u prošloj diskografskoj i koncertnoj godini, održana je sinoć u riječkom Pogonu kulture. Nagrada koja se od 2006. održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture RH i HUZIP-a, dodjeljuje se u 16 kategorija, odnosno za umijeće sviranja različitih instrumenata i stilova.

Brojne kategorije

U kategorijama zabavne, pop-rock i urbane glazbe za električnu odnosno akustičnu gitaru Status je otišao u ruke Zorana Čalića, inače poznatog iz grupe Majke, a koji je 2015. osnovao Zoran Čalić Band. Za bas gitaru nagrađen je Mario Rašić, koji je također godinama svirao u Majkama, pokretač je Balkan Zoo Ensemlea, a surađivao je s mnogim poznatim glazbenicima. U kategoriji klavijatura ovaj put slavio je Jurica Leikauff, dugogodišnji član Prljavog kazališta, dok je za bubnjeve nagrađen Karlovčanin Mario Klarić. U kategoriji puhača glazbala Status je dobio splitski saksofonist Arsen Ereš, dok je u kategoriji ostalih instrumenata za harmoniku nagrađen jedan od najboljih hrvatskih suvremenih gitarista i harmonikaša, najnagrađivaniji jazz skladatelj srednje generacije Elvis Stanić.

U grupi Narodna i etno glazba dvije su kategorije. U kategoriji tambura nagrađen je Filip Novosel, vodeći tamburaš i inovator na tamburi svoje generacije, a u onoj za ostale instrumente slavio je višestruko talentirani multiinstrumentalist Zoran Majstorović za ukulele, oud, saz, charango i cindra.

U jazz grupi sedam je kategorija. U kategoriji saksofon Status je otišao u ruke Marija Bočića, inače stalnog člana Big Banda HRT-a s kojima ima priliku nastupati s mnogim renomiranim jazz glazbenicima. U kategoriji truba slavio je Puljanin Branko Sterpin, inače član Jazz Orkestra HRT-a, no surađuje i s manjim jazz ansamblima. U kategoriji električna gitara - "Nagrada Damir Dičić" pobjedu je odnio Riječanin sa zagrebačkom adresom Elvis Penava, inače stalni član Jazz orkestra HRT-a. U kategoriji klavir dodijeljena su dva Statusa - Josephu Joeu Kaplowitzu, "hrvatski Amerikanac", te svestrani pijanist, aranžer i skladatelj iz Matulja Zvjezdan Ružić Zwecky. U kategoriji kontrabas odnosno bas gitara najboljim je proglašen Zagrepčanin Zvonimir Šestak, a u kategoriji bubnjevi Janko Novoselić. U kategoriji trombon nagrađen je Luka Žužić iz Tara, stalni član HGM Jazz Orkestra Zagreb. Za ostala glazbala, za vibrafon Status je otišao u ruke mladog Šimuna Matišića iz Zagreba.

- Glazba je naš život. Imamo blagoslov da radimo ono što volimo i u čemu uživo, složno su poručili svi dobitnici Statusa.

Atraktivan program

Na dodjeli u Pogonu održan je i zanimljiv glazbeni program u kojem su nastupili Vedran Ružić Project, Bow vs Plectrum, Zoran Čalić Band, B.P. Tribute Band - Hommage Bošku Petroviću, Jazz Status All Stars, Denis Razumović Razz i Ivan Pešut Project. Iako među nominiranima i nagrađenima nije bilo žena, glazbenice su bile sinoć one koju su predavale nagrade pa su se u ulozi prezenterica našle Ana Kabalin i Lidija Strika, duo The Blondes, Tatjana Bon i Mirjana Crnić Novosel iz klape Luka, Eni Jurešić i Božidarka Matija Čerina, te Nikolina Tomljenović i Antonela Doko. (Danijela BAUK, snimio Vedran KARUZA)SadržajVijesti


Podijeli: Facebook Twiter