Glazba je moćno sredstvo za rušenje barijera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U drugom rovinjskom vikendu 3. Avantgarde Jazz festivala 24. svibnja u bivšoj Tvornici duhana Rovinj nastupit će Otis Taylor Contraband, a 25. svibnja na gradskom trgu Jazz orkestar HRT-a koji postoji i radi kontinuirano već više od 60 godina. Ovom će prigodom uz orkestar, kojim će ravnati Saša Nestorović, kao gost nastupiti pjevač Ricardo Luque, kojem ovo neće biti prva suradnja s njime. Svestrani glazbenik rodom iz Venezuele već godinama živi i radi u Zagrebu. Stalni je član Zagrebačke filharmonije i Zagrebačkog puhačkog ansambla u kojima svira fagot, no široj je javnosti poznatiji kao pjevač. Nakon uspješne karijere s grupom Cubismo, posvetio se solističkoj pjevačkoj karijeri. Kao vođa sastava za nezavisnog je izdavača Rocco & partner objavio album "Plena Confianza", ispoljivši strast, ali i izniman osjećaj za popularno stvaralaštvo Južne Amerike.

- Kakav ste program pripremili za koncert u Rovinju?

- Program je pretežno sastavljen od glazbe koju najviše volim u području salse. To su pjesme iz zlatnog razdoblja njujorškog salsa zvuka - od ranih 1970-ih do sredine 1980-ih. To je glazba poznatih autora poput Hectora Lavoe (El Cantante), Willyja Colona, Raya Barreta, Tita Rodrigueza, Cheoa Feliciana i Tita Puentea. Izvest ćemo i pokoji bolero i tradicionalnu portorikansku plenu.

- Kako i koliko se sjedinjuju ili sukobljavaju vaše karijere klasičara i latino glazbenika?

- Ima tu sjedinjenja a i sukoba, kao yin i yang u istočnim filozofijama. Jedno bez drugog ne može. Sukob primarno dolazi zbog usklađivanja rasporeda. Nema drugog sukoba osim predrasuda. Jedna i druga vrsta glazbe traže predanost, ljubav i strast. Na kraju krajeva, glazba je univerzalni jezik i moćno sredstvo za rušenje barijera koje postoje u društvu. Za mene apsolutno nema razlike u pristupu, na primjer izvedbi Mozartove simfonije što je božanstvena glazba, i jednog bolera Armanda Manzanera što je također vrlo inspirativno. Mislim da sam pronašao ravnotežu. Primjer je moj projekt "Salsa filarmonica" koji je odlično prihvaćen od publike, a u kojem nastupam kao vokalni solist uz pratnju mojeg matičnog ansambla - Zagrebačke filharmonije. (D. HRVOJ/NL)

CIJELI RAZGOVOR ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter