Glazba iza svakog kantuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko tri tisuce ljudi okupilo se u subotu na Petrovi, tradicionalnoj fešti u povodu predstojeceg crkvenog blagdana sv. Petra i Pavla, koji se slavi 30. lipnja.

Ovogodišnja nova koncepcija organizatora, Grada i njegove Turisticke zajednice, prema kojoj Petrovu treba vratiti njezinim puckim korijenima, a to znaci osmisliti je kao sajam domace proizvodnje i kreativnosti, pokazala se vrlo uspješnom.

Glazbene priredbe odvijale su se na šest mjesta, što je živost s place prenijelo u starogradsku jezgru. Proizvodaci autohtonih proizvoda - vina, maslinovog ulja, meda i suvenira - izlagali su na štandovima na obodu trga, ali više nego obrtnicko-ugostiteljski, fešta je imala kulturno-zabavni znacaj.



Gustafima, koji su na placi napravili uvijek dobro primljenu štalu, prethodio je niz domacih ambicioznih zabavljaca i umjetnika.

Prvi put na fešti su nastupili Ženski pjevacki zbor Rašelinke i klapa Labin, a jednake simpatije pokupili su mladi solisti Tea Bevcar, Robi Vidak, Nicole Dmitrovic i Alen Maksencuk, koji su izvodili obrade pop i rock standarda.

Svecani ton priredbi su dali Limena glazba i mažoretkinje, boju autohtonosti unio je RKUD Rudar iz Raše, a za plesnu glazbu pobrinuo se Altea bend.

Rock koncertom na pozornici Kod špine stavljena je u pogon središnja tocka predstojece Labin Art Republike. Na ovom kultnom mjestu nastupili su domaci bendovi The Crossards i Soul Display, kojima se pridružio rijecki Padre.

Fortica je s nastupom DJ-eva uglavnom privlacila mladu publiku, a za one koji program vole pratiti sjedeci, svirala je domaca klapa Istra na Šetalištu San Marko.

U župnoj crkvi koncert su održali ucenici Osnovne glazbene škole «Matko Brajša Rašan», a u Malom kazalištu Mješoviti pjevacki zbor «Giuseppina Martinuzzi».

U loži se može razgledati sajam antikviteta, koji ostaje otvoren tijekom citave turisticke sezone.


Podijeli: Facebook Twiter