Glazba i zavičajnost bez granica

(V. B.)
(V. B.)

U dvorani Muzičke akademije u Puli, u suradnji s Gradom Pulom te Mjesnim odborima Stari grad i Gregovica, danas je, u sklopu Milottijevih dana održan program "Igrajmo se uz melodije maestra Milottija".

Pjesme iz zbirke "Sunce ima dva barkuna" izvodio je Ženski vokalni ansambl Muzičke akademije u Puli, a putem Skypea glazbeno su se igrali učenici petog c razreda Osnovne škole Ante Starčevića Lepoglava i prof. Antonija Puček, inače bivša studentica ove akademije.

Kako je rekla doc. mr. art. Sofija Cingula, želja je bila predstaviti stvaralaštvo ovog velikog i nezaboravnog maestra i izvan granica zavičaja, a ovoga je puta do toga došlo korištenjem IKT-a u procesu učenja i poučavanja te spajanjem glazbe i tehnologije u različitim vertikalama obrazovnog sustava.

Knjiga "Sunce ima dva barkuna" nudi simbiozu ilustracije (Đanino Božić), poezije Daniela Načinovića te glazbe koju je skladao Nello Milotti po njegovim stihovima. Sama je knjiga u podnaslovu definirana kao "muzička slikovnica za dječje pjevačke zborove".

Načinović je ovdje kao autor stihova smišljeno proveo odabir pjesama - motivi su uzeti iz kruga dječjeg interesa, a pored toga su još i zavičajno obojeni, što dodatno olakšava njihovu recepciju.

Kako je napisala Doroteja Mislej u kratkome predgovoru ovoj slikovnici: "Kompozicije Nella Milottija možemo slikovito nazvati 'vokalnim crtežima', a njihova je najveća vrijednost neposrednost i primjerenost uzrastu kojem su namijenjene."

Slikovnica/pjesmarica sadrži deset pjesama te na kraju i objašnjenje manje poznatih riječi, odnosno onih dijalektalnih, budući da je pisana u cijelosti čakavicom. Naslovi pjesama su sljedeći: "Sunce ima dva barkuna", "Kukuriku!", "Mirna teče, Raša gre!", "Mali kapitan", "Šparuge na Misecu", "Kako lip je moj grad!", "Konj", "Ki zna ko je Zimi zima?", "Tancale su žabice" i "Nad zikvon". (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter