Glazba dopire tamo gdje riječi ne mogu


Pod nazivom "15" u petak je na Brijunima održana završna svečanost kojom je obilježeno 15 godina postojanja kazalište Ulysses i 15 godina Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Pula.

Zajednička poveznica bio im je profesor Nigel Osborne sa škotskog sveučilišta u Edinbourghu, koji sa svojim studentima-volonterima, ali i onima iz Bosne i Hercegovine te Hrvatske, već duže od deset godina održava glazbene terapijske radionice zajedno sa štićenicima pulskog Dnevnog centra, a završne predstave održavaju se na Brijunima.

Tako je i ove godine, kao i desetak prijašnjih, u tjedan dana zajedničkog vježbanja stvorena predstava koju je u petak, pred brojnim uzvanicima, članovima obitelji i djelatnicima Dnevnog centra zajednički izvelo 40-ak djece Centra s glazbenicima-volonterima.

Domaćin završne predstave bilo je kazalište Ulysses s kojim profesor Osbourne kao kompozitor surađuje već nekoliko godina.

Inače, Nigel Osborne je profesor glazbe na Sveučilištu u Edinburghu koji od 1996. godine organizira The Balkan Music Camp, radeći s djecom i mladima žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, da bi se s vremenom kamp proširio i na rad s djecom s posebnim potrebama, ali i starim osobama.

- Suradnja s pulskim centrom traje duže od desetljeća i moram reći da je fenomenalna. Raditi s djecom je prije svega super, ali i cijeli taj centar je odličan, s odličnim timom vrhunskih radnika. Nadam se da će ga Grad Pula i Istra znati očuvati.

Znate kako se kaže, da se civilizacija i razvoj jednog društva ogleda u odnosu prema najslabijima, u ovom slučaju prema ljudima s poteškoćama. Stoga, ako dobro radimo s djecom s posebnim potrebama, dobro radimo kao ljudi, kazao je Osbourne. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter