Glavnina hladne zime možda nam tek stiže

Siječanjski snijeg vjerojatno će se ponoviti i u veljači (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
Siječanjski snijeg vjerojatno će se ponoviti i u veljači (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

- Nakon kratkotrajnog predaha od hladnijeg vremena, prema aktualnom prognostičkom materijalu već krajem prve dekade veljače moguć je dolazak novog vala izrazite hladnoće, najavljuju iz Istrameta.

Prema gotovo svim relevantnim prognostičkim modelima, u prvoj dekadi veljače slijedi nam zimski razvoj sinoptičke situacije. Iznad sibirskih prostranstava i Skandinavije izgledan je razvoj jake anticiklone, što će omogućiti prodor sibirskog zraka do Sredozemlja. Riječ je o "savršenoj" zimskoj situaciji kakvu smo primjerice imali u veljači 2012. godine, ali i u najjačim zimama u proteklom stoljeću, primjerice 1956. godine, ponovno u veljači, kaže Petar Radovan iz Istrameta.

Moguć snijeg na Jadranu

- Ovakav razvoj sinoptičke situacije ima i dublje temelje, naime posebno su zanimljivi događaji u stratosferi, odnosno zatopljenje u tim slojevima atmosfere, tzv. stratwarming, koji će pogodovati razvoju anticiklone nad sjevernim dijelom Euroazije. U kombinaciji s ostalim čimbenicima moguće je dugotrajnije blokiranje zapadne struje uz uspostavu neuobičajeno snažne sjeveroistočne polarne struje. Ukoliko se ostvare predviđanja jučerašnjih prognostičkih modela, naročito ECMWF-a, glavninu zime u Hrvatskoj tek trebamo očekivati. U odnosu na dosadašnje ekstreme koje smo zabilježili u siječnju, veljača bi donijela još izraženije zahlađenje, a ne bi izostao ni snijeg na dijelu Jadrana.

Ipak, pošto govorimo o periodu iza sedam dana, najave trebamo uzeti s dozom opreza, no isto tako svakako treba napomenuti kako nije riječ o samo jednom izlazu prognostičkog modela, već je signal mogućnosti dolaska zime poprilično jak na gotovo svim izračunima", zaključuje Radovan iz Istrameta. Dežurni meteorološki prognostičar HRT-a Zoran Vakula osvrnuo se pak na protekle dva zimska mjeseca (prosinac i siječanj) koja su bila "među najhladnijima u znanoj povijesti mjerenja, koja je u većini Hrvatske počela sredinom 20. stoljeća, štoviše, ponegdje je bio i blizu rekordno hladnog".

Vakula je reko'

- Prognoze za veljaču bile su, i još uvijek jesu - ne dovoljno pouzdane - od toga da će biti hladnija od prosjeka do iznadprosječno topla. Zatopljenje sljedećih dana je sigurno, kaže klimatolog Vakula, ali odmah dodaje da se neprijepornim čini i pad temperature u sljedećem tjednu. "Hladnije razdoblje, u odnosu na ovo do nedjelje, u sljedećem je tjednu diljem Hrvatske sigurno, kao i povratak minusa u kontinentalnom području, pa i gdjegod uz more, ali vrlo vjerojatno znatno blažih od onih koje smo imali u siječnju", zaključuje meteorolog Vakula.

Inače Meteoalarm je za današnji dan za područje sjevernog Jadrana zbog izražene južine objavio najslabije, žuto upozorenje, dok je narančasti alarm objavljen za područje Rijeke zbog obilne kiše.

Jučer iznadprosječno toplo

Prema podacima Istrameta jučerašnje su dnevne temperature bile iznadprosječne za veljaču. Poslijepodnevne temperature kretale su se od 10 stupnjeva zabilježenih u Puli, Vodnjanu, Rovinju i Poreču, u Pazinu, Labinu i Buzetu bilo je 9 stupnjeva, Novigradu 8 stupnjeva, a začudno najhladnije (7 stupnjeva) je bilo u Bujama i Umagu. Najtoplije je bilo u Premanturi (11 stupnjeva), a najhladnije na Učki (2 stupnjeva). (Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter