Glavni tajnik UN-a: Sirija se raspada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon upozorio je da se Sirija raspada i pozvao međunarodnu zajednicu da podrži inicijativu da se sirijska vlada i oporba dovedu za pregovarački stol, javljaju press-agencije.

- Sirija se raspada pred našim očima. Kaos stvara plodno tlo za radikalizam i sve više ugrožava regionalnu stabilnost', poručio je Ban Ki-moon u srijedu sa skupa u Teheranu, prenijela je agencija AP.

Rekao je da sukob u Siriji ima "duboke političke korijene" i da neće biti riješen vojno, premda neke strane u sukobu i njihove pristalice iz inozemstva vjeruju da je vojno rješenje moguće.

- Pozivam sve strane da iskoriste svoj utjecaj da bi se zaustavio dotok oružja i uvjerile grupe sa strane (iz inozemstva) da povuku borce iz Sirije', zatražio je Ban.

Ministri vanjskih poslova EU-a su u ponedjeljak navečer u Bruxellesu odlučili sirijskim pobunjenicima ukinuti embargo na oružje. Blok 27-orice je, međutim, odlučio ne isporučiti oružje u ovom trenutku da ne bi ugrozili moguće političko rješenje koje se očekuje na međunarodnoj mirovnoj konferenciji u Ženevi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter