Glavni odbor SDP-a odabrao kandidate za EP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tonino Picula ipak je peti na SDP-ovoj listi za europske izbore što će se održati 25. svibnja. 

Glavni odbor je odlučio o listi, a koja glasi: Neven Mimica, Biljana Borzan, Jozo Radoš, Ivan Jakovčić, Tonino Picula, Oleg Valjalo, Višnja Fortuna, Sandra Petrović Jakovina, Marin Vučić, Karolina Leaković i Milorad Pupovac.

Za takvu listu glasao je 81 član glavnog odbora, a jedan glas je bio protiv - Ana Brbora-Hum, koja je na raspravi jedina i otvorila pitanje zašto je Picula peti, a ne prvi ili drugi na listi.

Objašnjenje šefa stranke Zorana Milaniovića  bilo je da je praksa da povjerenik Europske komsiije bude prvi na listi, te je stoga to Neven Mimica.

Nakon sjednice Tonino Picula izjavio je da osobno očekuje još bolji rezultat nego prošle godine kad je po broju glasova bio prvi od svih kandidata, a što će pridonijeti ukupnoj pobjedi SDP-a. 

Predsjednik stranke  Zoran Milanović poručio je prije odabira kandidata da je mjesto na listi velika odgovornost ali i povlastica za one koji će biti te sreće da se na njoj nađu.

Piculi je šef stranke ranije s govornice neizravno poručio "da nitko ne treba biti osoban jer takvima nije ni mjesto u politici".

Milanović je u svom govoru rekao da očekuje kampanju u kojoj će mnogi biti spremni na sve, na degradiranje osnovnih civilizacijskih vrijednosti i manjinskih prava, a indirektno se očešao i o ORaH Mirele Holy rekavši da su neke nove stranke u službi populizma, a to može koristiti samo drugoj strani političke scene, odnosno HDZ-u. (T. TOMIČIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter