Glavni odbor SDP-a neće se sastajati prije jeseni

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni odbor SDP-a neće se sastajati prije jeseni, jer nova sjednica tog tijela bez prethodno jasno utvrđenih ciljeva SDP-u ne bi donijela ništa dobroga, doznaje se u toj stranci.

Visoki SDP-ov dužnosnik Hini je kazao da očekuje da Glavni odbor na idućoj sjednici otvori raspravu o programskim vrijednostima stranke, odnosno o tome kakav SDP želi u budućnosti.

Smatra da se SDP mora čvrsto pozicionirati kao socijaldemokratska stranka, na načelima koja bi uključivala izgradnju institucija i vjerodostojnosti stranke.

Uvjeren je da stranci štete neprincipijelne koalicije na lokalnoj razini s programski nesrodnim strankama, poput HDZ-a ili HDSSB-a, te da je vjerodostojnost SDP-a dodatno poljuljala odluka o isključenju bivšeg ministra financija Slavka Linića.

Podsjeća da je Linić iz stranke isključen nakon javnog sukoba s predsjednikom SDP-a i premijerom Zoranom Milanovićem, dok je sisačka županica i članica Glavnog odbora Marina Lovrić Merzel, koja je pod USKOK-ovom istragom zbog sumnji u milijunske zlouporabe, u stranci prošla bez ikakvih sankcija.

Uvjeren je da se SDP mora jasno pozicionirati oko ključnih gospodarskih tema i reći u kojem se smjeru treba razvijati gospodarstvo, treba li Hrvatska otvarati nove trgovačke centre ili razvijati prerađivačku industriju.

Tvrdi da su s takvim stajalištem suglasni mnogi u Glavnom odboru, ali ističe da će zadnju riječ o programu SDP-a ipak imati Milanović, budući da predsjednik stranke po stranačkom statutu ima veću težinu od Glavnog odbora.

Potpredsjednik stranke i Milanovićev najveći oponent Zlatko Komadina kaže da nije razočaran, ali ni pretjerano oduševljen informacijom da bi se Glavni odbor mogao sastati tek na jesen.

- Ne znam hoće li se ili neće sastati Glavni odbor. O tome odlučuje predsjednik tog tijela Josip Leko, a sjednice su uvijek sazivane u dogovoru s predsjednikom stranke, tumači Komadina.

Smatra da bi Glavni odbor trebalo sazvati što prije, ako ništa drugo, a ono da SDP utvrdi svog kandidata na predsjedničkim izborima.

Uvjeren je da bi SDP trebao raspravljati i o najnovijim anketama po kojima stranka i dalje pada, a Milanovićeva Vlada uživa potporu svega 13 posto birača.

- Očito je da postoji potreba da se razgovara i s obzirom na trendove koji su se pojavili, a negativni su za SDP, rekao je Komadina Hini.

Glavni odbor SDP-a zadnji put se sastao 7. lipnja, kada je odlučio o Linićevu isključenju. Iako je sjednica bila zatvorena za javnost, do medija su doprle informacije o oštrim međusobnim optužbama koje su u cjelodnevnoj raspravi razmijenili Milanović i njegovi stranački oponenti.

Sjednica je završila tajnim glasovanjem u kojem se za Linićevo isključivanje izjasnilo 50, a protiv je bilo 47 članova Glavnog odbora. Predsjednik tog tijela Josip Leko tada je komentirao da se ne može negirati raskol u SDP-u oko pitanja Linićeva isključenja te da se nada da će Glavni odbor uskoro o tome ponovno raspravljati. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter