Glavni kandidati za direktora HTZ-a Vrkić i Šoljan

Ivica Vrkić (Arhiva)
Ivica Vrkić (Arhiva)

Na sjednici Turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice danas će se odlučivati o novom direktoru nacionalne turističke organizacije. Kako navode neki mediji, od šest kandidata koji su predali svoje molbe, glavni kandidati su Ivica Vrkić i Ivana Šoljan. Vrkić je poznat kao nekadašnji marketing menadžer rovinjske hotelske kuće Maistra i aktualni direktor marketinga Hrvatske lutrije, a svojedobno je radio u marketingu tvrtke Adria Resorts d.o.o. i Meliá Hotels International, čiji brend nose objekti umaškog Istraturista te hoteli diljem svijeta. Diplomirao je ekonomiju, smjer turizam.

Šoljan se kao izvršna direktorica investicijskog fonda Jupiter Adria u svojoj karijeri bavila investicijskim projektima, a u Istri je pokrenula nekoliko projekata koji nikad nisu realizirani, poput golf terena Markocija nedaleko od Buja, zatim golf resorta blizu Novigrada i onoga u Motovunu. Javnosti je također poznata po svom projektu izgradnje hotela u staroj jezgri Rovinja koji je izazvao javnu polemiku, a uključena je bila i u kupnju fažanske vile San Lorenzo.

Ujedno, svojedobno je bila i na čelnim pozicijama u T-Comu. Ipak, do prije nekoliko mjeseci nije imala fakultetsku diplomu koja je bila nužna za udovoljavanje ovom natječaju, ali je bila pred diplomom na zagrebačkom veleučilištu Vern.

Navodno peteročlano povjerenstvo još uvijek nije odlučilo koji je od ova dva kandidata bolji te da će upravo tu odluku prepustiti članovima vijeća, od kojih je velik dio iz istarskog turizma. Neki su se neslužbeno već više puta izjasnili kontra Šoljan, smatrajući da hrvatski turizam ne bi trebala voditi osoba koja se, kako navode, u turizmu bavila jedino nekretninskim biznisom.

Inače, povjerenstvo za izbor novog direktora ili direktorice nakon burne ožujske smjene Meri Matešić čine zamjenik ministra Ratomir Ivičić, pomoćnih ministra Davor Idžaković, predstavnik hotelijera Kristan Šustar, agencija Boris Žgomba i Ante Mihić kao predstavnik ugostitelja.

Da podsjetimo, prema natječaju koji je trajao mjesec dana novi direktor HTZ-a ne mora imati iskustva u turizmu. Ranije je jedan od uvjeta bio da kandidat mora biti minimalno pet godina na nekoj rukovodećoj poziciji u turizmu. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter