Glavni haaški tužitelj razočaran presudom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Haaško tužiteljstvo razočarano je oslobađajućom presudom generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču i razmislit će o pokretanju postupka preispitivanja presude, objavio je u srijedu glavni haški tužitelj Serge Brammertz.

U svojoj prvoj reakciji na pravomoćnu presudu kojom je Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u petak oslobodilo dvojicu hrvatskih generala, Brammertz također navodi da će tužiteljstvo prikupljene dokaze dati na raspolaganje pravosudnim tijelima na području bivše Jugoslavije kako bi se omogućilo procesuiranje zločina počinjenih u Oluji.

"Tužiteljstvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donijela trojica sudaca raspravnog vijeća. Svjesni smo da oni koji su doživjeli zločine povezane s operacijom Oluja nisu zadovoljni ishodom i osjećaju da njihove patnje nisu priznate", navodi Brammertz u priopćenju.

Brammertz ističe da tužiteljstvo, kao jedna od strana u postupku, mora poštivati žalbene presude, jer međunarodno krivično pravosuđe i vladavina prava općenito moraju biti zasnovani na temeljnom poštovanju pravnog postupka. 

No, dodaje da "kao i u svim predmetima, ako potrebni uvjeti budu ispunjeni, tužiteljstvo će razmisliti o postupku preispitivanja presude".

"Također ćemo osigurati da dokazi koje je tužiteljstvo prikupilo budu na raspolaganju pravosudnim vlastima u bivšoj Jugoslaviji kako bi se domaćem pravosuđu omogućilo krivično gonjenje zločina počinjenih u vezi s operacijom Oluja. Vjerujemo da će pravosudne vlasti u Hrvatskoj biti dorasle svojim obavezama", kaže glavni haaški tužitelj.

Brammertz ocjenjuje da su suprotna mišljenja dvojice sudaca Žalbenog veća, Carmela Agiusa i Fausta Pocara, ukazala na brojna važna pitanja koja proizilaze iz presude koju je donijela većina i o kojima bi ICTY trebao razmisliti, te dodaje kako su ta pitanja nakon donošenja presude privukla i pozornost komentatora izvan Haškog suda. 

"Ona se odnose na osiguravanje dosljednih standarda za preispitivanje u žalbenom postupku, ocjenjivanje ukupnosti dokaza u spisu i iskazivanje primjerenog poštovanja činjeničnim nalazima raspravnog veća", navodi se u priopćenju.

Teoretski postoji mogućnost revizije postupka, koju mogu zatražiti obje strane ako se pojave nove činjenice koje nisu bile na raspolaganju tijekom procesa. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter