Glavni državni odvjetnik teško do četvrtog mandata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zoran Milanović je, "kao građanin, a ne kao premijer", ponovno jučer zatražio očitovanje o tome što je napravljeno u slučaju Josipa Perkovića da ne dođe do apsolutne zastare. Naglasivši da mu glavni državni odvjetnik Mladen Bajić ne treba slati nikakvo izvješće - jer ga podnosi Saboru, a ne Vladi - Milanović je upozorio da mora dobiti njegov odgovor što je učinjeno, naročito između 2005. i 2008. godine, prije nego što je nastupila apsolutna zastara.

- Skoro sve se već 2005. znalo, mogli su pokrenuti istrage, procesne radnje, da ne dođe do zastare, no 2008. sve je otišlo u nepovrat. Inače, sada ne bismo razgovarali o tome treba li se suditi u Njemačkoj jer su po svemu sudeći i žrtva i navodni počinitelj hrvatski državljani, poručio je Milanović i dodao kako je posao Državnog odvjetništva da "traga za istinom".

Premijera zanima i što je u tom slučaju učinio nekadašnji šef tajne službe, a današnji političar, ne spomenuvši njegovo ime, ali jasna je bila njegova aluzija na Tomislava Karamarka.

- Pozivam HDZ da podnese amandman, rekao je Milanović te je dodao da je upravo to razlog zbog kojeg je odgođeno glasovanje o zakonu kojim se uređuje europski uhidbeni nalog. Dosad HDZ nije uložio amandman kojim bi se brisalo vremensko ograničenje za primjenu tog naloga.

Bajić će, neslužbeno doznajemo, idući tjedan, vjerojatno već sutra, objaviti što je DORH poduzeo u slučaju "Perković". Ključna je činjenica da je Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu 1997. godine, zbog nepostojanja osnovane sumnje, odbacio kaznenu prijavu uprave SIS-a protiv Perkovića, između ostalog i zbog umiješanosti u likvidaciju Stjepana Đurekovića.

Što je Bajić mogao napraviti, objasnit će on sam. Međutim, u pozadini premijerove prozivke glavnog državnog odvjetnika krije se i općenito nezadovoljstvo Banskih dvora Bajićem. U vrijeme dok je bio u oporbi, Milanović ga je redovito kritizirao zamjerajući mu da je "radio kalkulantski".

- Za novo vrijeme tražimo novu osobu, koja će biti podvrgnuta najstrožim kriterijima, najavljivao je Milanović poteze nakon što Kukuriku koalicija pobijedi na parlamentarnim izborima. Iz tog su razloga SDP-ovi zastupnici 2010. glasovali u Saboru protiv Bajićevog godišnjeg izvješća. No, s dolaskom na vlast, mijenja se Milanovićeva retorika, u zadnjih godinu i pol dana nije se bavio Bajićem, a izvješće glavnog državnog odvjetnika podržano je i glasovima SDP-ovaca. (D. CIGLENEČKI, J. MARIĆ, D. ROMAC/NL)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter