Glavne boljke i dalje alkohol i droga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zašto mladi piju alkohol, narocito vikendom kada se izlazi? Na prvom mjestu kao motiv je znatiželja, bez alkohola nema zabave, zatim "cijelo društvo pije, pa necemo valja mi stajati i gledati", neki su od odgovora srednjoškolaca na pitanje zašto piju subotom, koji su se mogli cuti na tribini o ovisnostima, organiziranoj u Umagu u sklopu kampanje "Zajedno protiv ovisnosti".

Kampanju provodi Policijska uprava istarska provodi u suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo, Službom za prevenciju i vanbolnicko lijecenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja, Istarskom županijom, Obiteljskim centrom IŽ-a, vijecima za komunalnu prevenciju gradova i centrima za socijalnu skrb istih gradova.

Uz predstavnike Grada, umaške policije i strucnjaka, prisustvovalo je više od 30 srednjoškolaca iz Gospodarske škole Buje, Srednje škole "Vladimir Gortan" i Srednje talijanske škole "Leonardo da Vinci" Buje, koji su postavili brojna pitanja, te istaknuli da znaju tko su dileri, tko konzumira drogu i da se boje ako nekoga "drukaju", te, medu ostalim, da u Umagu nažalost nemaju puno zabavnih sadržaja, poput kino projekcija i predstava namijenjenih upravo njima. Problem koji se iskristalizirao jest kako smanjiti potražnju, narocito za drogu, koja sigurno još dugo nece nestati s tržišta.

Voditeljica Savjetovališta za djecu, mlade i obitelj Grada Umaga, defektologinja i terapeutica Vera Pavicic istaknula je da radi s obiteljima, jer se javljaju ovisnici i roditelji i mladi. A ovisnosti su razlicite - najveci problem po njoj je alkohol, koji je društveno prihvacen i lako je dostupan. Društvo je premalo napravilo u borbi protiv alkoholizma, što kod mladih koji vikendom znaju konzumirati ogromne kolicine izaziva brojne probleme, ne samo smetnje u ucenju.

No, toga ima još - mladi kockaju, bez problema ulaze u kladionice i automat klubove gdje ih se ne legitimira (Umag i okolica su po broju takvih objekata pravi Las Vegas!), sve više postaju ovisni o internetu, mobitelima, seksu i pogrešno misle da je "trava" bezopasna. Ima tu i onih koji pretjeruju sa šopingom, playstationom i(li) imaju poremecaje u prehrani. Precesto iza svega toga krije se depresija.

Pavicic je kazala da najcešce radi s kombiniranim ovisnicima. "Jednom mi dodu i kažu da su se ubili od alkohola, drugi put su pušili travu, treci put su igrali u automat klubu, a cetvrti put nešto drugo. Cure mi znaju reci da se upuštaju u svakakve seksualne aktivnosti samo da bi došle do droge", objasnila je medu ostalim Pavicic, napomenuvši da se radi o visokorizicnim aktivnostima za fizicko i mentalno zdravlje.

- Nema neopasnih droga. Ako kažemo da ima lakših i težih, odmah u startu padamo na ispitu. Iako to mediji znaju spominjati, nema dekriminalizacije droga, niti ce je biti. Nece ce se kažnjavati kazneno, odnosno zatvorom, a manji broj droga bit ce prekršajno sankcionirane. Dakle, samo je stvar u visini kazne, jer nije isto ako netko ima drogu za osobnu uporabu, ili za prodaju, cime je opasan za društvo. Smatram da je droga najvece zlo današnjice i to u svim društvima, i nece tako brzo nestati, naveo je voditelj odjela kriminaliteta droga PU istarske Mile Oreškovic.

Na upit zašto, ako je opasna, droga je u Amsterdamu legalna,  Oreškovic je odgovorio da su Nizozemci shvatili da im takav turizam nije donio puno dobroga, osim malo više novca i puno kriminala, te da su coffe shopovi gotovo pa zabranjeni. "Bili bi suludo tako nešto preslikati kod nas", odgovorio im je.

Velimir Todorovic i Helena Mitrovic iz Službe za prevenciju i vanbolnicko lijecenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja upoznali su ucenike sa štetnim utjecajima droge na mozak i teškom putu ka izljecenju kroz terapije.


Podijeli: Facebook Twiter