Glavna tema Sajma knjige u Istri Socijalizam na klupi


Glavna tema ovogodišnjeg 19. sajma knjige u Istri koji će se održati od 5. do 15. prosinca u pulskom Domu hrvatskih branitelja je Socijalizam na klupi, a žarišta sajma su Izlet u Rusiju i Regija u regionu - Vojvodina.

- Tema i žarišta sajma isprepletena su društvenim, kulturalnim i književnim kontekstima fenomena socijalizma. Europa i u njoj Hrvatska riješila se, povijesno gledajući, relativno nedavno, socijalizma i preostaje joj kritičko sjećanje na razdoblje većini nemile ideologije. Socijalizam na klupi tema je koja otvara široku paletu povijesnih, političkih, ekonomskih, društvenih i kulturnih, prije svega, kritičkih razmatranja državnoga i samoupravnoga socijalizma, njegovih posljedica i pomodarskih nostalgija, ističe se u najavi 19. sajma knjige u Istri.

Tema Socijalizam na klupi ostvarena je u suradnji s Centrom za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli koji sačinjavaju Igor Duda, Lada Duraković, Boris Koroman i Andrea Matošević.

Ta će se glavna tema prebaciti i na žarišta koja se tiču Rusije i Vojvodine. Najdugovječnija zemlja socijalizma, Rusija, unatoč nečovječnim represijama i sveprisutnoj cenzuri iznjedrila je književnost i kulturu zavidne europske i svjetske razine, nezaobilaznu književnu i kulturnu baštinu na koju se podosta, katkad gotovo potpuno, oslanja postsocijalistička, suvremena ruska književnost. Ova žarišna točka 19. sajma knjige u Istri realizirat će se u suradnji s Katedrom za ruski jezik Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Živa Benčić-Primc, Ivana Peruško, Jasmina Vojvodić) i Odsjeka za istočnoslavenske jezike i književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Okosnica suvremene ruske književnosti bit će sadržana u klasicima ruske književnosti 20. stoljeća, autorima disidentima čije je stvaralaštvo obilježio odnos sa sovjetskom vlasti i socijalizmom te suvremenim ruskim piscima s kraja 20. i početkom 21. stoljeća.

Tradicija održavanja manifestacije Dani Vojvodine u Istri ove godine većinu svog programskog sadržaja održat će na sajmu pod nazivom Regija u regionu. Suvremena kulturna scena Vojvodine predstavit će se intermedijalnim pristupom: koncertom, izložbom i filmom, a žarišno će ticati i tematsku sajamsku odrednicu na raspravama za okruglim stolovima i predstavljanjima autora, najavljeno je na internetskim stranicama sajma.

Za glavnu temu i dva žarišta realizirani su i posebni plakati, pa će ove godine sajam imati tri različita plakata. Valja napomenuti da su njihovi autori Vibor Juhas i Matko Plovanić, a svoje su radove realizirali pod mentorstvom dugogodišnjeg "službenog dizajnera" sajma Maura Ferlina. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter