Glavna tema festivala znanje i tradicionalni okusi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U petak u pulskom Circolu započinje trodnevna manifestacija Etnografskog muzeja Istre "Pazi što jedeš" koja će trajati do nedjelje. Riječ je o manifestaciji koja se u Puli organizira već sedmu godinu za redom, a namijenjena je svima koji žele na jednom mjestu dobiti sve informacije o zdravoj i tradicijskoj prehrani. Program manifestacije jučer su novinarima prezentirale voditeljica projekta mr. sc. Tanja Kocković Zaborski te Ina Delić, koordinatorica radionica. 

Priprema istarskih cukerančića

- Tema ovogodišnje manifestacije je prenošenje znanja o pripremanju tradicijskih jela i očuvanju okusa koje se odvija u našim obiteljima, vrtićima, školama i na brojnim radionicama koje organiziraju festivali poput ovog. Tako ćemo već nakon svečanog otvaranja u petak, u 12.30 sati, imati radionicu pripreme tradicionalnih istarskih kolača cukerančića, koja je organizirana u suradnji s LAG-om Središnja Istra, Davorkom Šajina i agroturizmom "Ograde". U subotu i nedjelju svi zainteresirani posjetitelji moći će se pridružiti jednoj od naših radionica. Za djecu smo tako u subotu organizirali radionicu dizjana nakita i "filc piknik", a u nedjelju će roditelji sa svojom djecom moći naučiti kako se izrađuje "pašta po starinski". Radionice za djecu su besplatne, dok se za radionice za odrasle, za kojima uvijek vlada jako veliki interes, potrebno prethodno najaviti na e mail [email protected], a sudjelovanje na njima plaća se 50 kuna, osim za radionicu oslikavanja teglica za koju se plaća 30 kuna, istaknula je Kocković Zaborski, napomenuvši da, u današnje vrijeme kada je kultura prehrane već dosegla jedan visoki nivo, bitno paziti što jedemo jer ćemo tako biti zdraviji, sretniji i dugovječniji.

Bogati program ovogodišnje manifestacije, osim navedenog, sastoji se i od okruglog stola "Ćakulice o kuharicama" na kojem će biti riječi o tome koliko su se u zadnjih nekoliko desetljeća promijenili načini prenošenja znanja o kuharstvu, stručnih predavanja, etnografskih filmova i neizostavnog eko kutka na kojem će se moći kupiti ekološko proizvodi domaćih proizvođača. Kakav bi to festival zdrave hrane bio kada na njemu u ponudi ne bi bilo i gotovih, ukusnih i zdravih jela. Tako se u petak od 9.30 do 10.30 može doći na "Nutri-doručak" i naučiti nešto o zdravim oblicima najvažnijeg obroka u danu, od 13 do 14 sati za 25 kuna ručak će pripremati zalogajnica Punkt, a u 19 sati večeru priprema ekipa Hook and Cook. U nedjelju je doručak od 10 do 11 uz Solidarnu eko kuhinju, a zatim od 13 do 14 sati ponovo ručak uz zalogajnicu Punkt. 

Radionica sirovih slastica

- Osim što će se moći porazgovarati s našim eko proizvođačima i poslušati pokoje zanimljivo predavanje, ove godine imamo i mnoštvo zanimljivih radionica i za odrasle. Bit će tu govora o sirovoj hrani, o aromaterapiji i sirovim slasticama, te radionica ukrašavanja teglica. Željela bih svima preporučiti upravo radionicu sirovih slastica na kojoj će naša Mara raditi tortu od badema, rogača i smokava sa dvije kreme koja je nevjerojatna i vizualno i okusom, te bogata raznim nutrijentima, rekla je Ina Delić. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter