Glavna nagrada filmu Mirjane Karanović "Dobra žena"

Dobra žena
Dobra žena

Glavnu nagradu Vodomec (Vodomar) na 27. ljubljanskom filmskom festivalu dobio je film "Dobra žena" Mirjane Karanović. Međunarodni žiri u sastavu Jelka Stergel (Slovenija), Mariola Wiktor (Poljska) i bosanski režiser Pjer Žalica režijskom prvijencu Mirjane Karanović pripisuju dobro strukturiranu filmsku radnju, izuzetno realistički prikaz likova, odličnu glumu i etički rasplet događaja.

Nagradu FIPRESCI, koju dodjeljuje međunarodni žiri svjetskog udruženja filmskih kritičara i novinara dobio je film "Crvena kornjača", cjelovečernji animirani prvijenac Michaela Dudoka de Wita. Radi se o epskoj paraboli koja tematizira mogućnosti preživljavanja, odnose prema obitelji, bivanju, prirodi, nadi. Prisutne su odlične animacije prožete glazbom, bez dijaloga, a prepliću se drama, napetost, akcija, humor, zapadnjački i istočnjački kulturni utjecaji.

Najbolji kratki film je "Figura" Katarzyne Gondek, a nagrada publike pripala je kolumbijskom filmu "Između mora i zemlje" u režisera Carlosa del Castilloa i Manola Cruza, dirljiva drama bolesnog mladića na rubu kolumbijskog društva.

Statistika festivala je u porastu i po filmovima i po broju posjetitelja. Na ovogodišnjem festivalu predstavila su se 103 cjelovečernja filma i 19 kratkih filmova iz 44 države. (Karmen MEDICA)


Podijeli: Facebook Twiter