Glavna nagrada filmu "Columbus"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavnu nagradu Vodomec 28. Međunarodnog filmskog festivala u Ljubljani - LIFFe osvojio je film "Columbus" američko-korejskog redatelja Kogonada. Odlučio je to festivalski žiri koji je radio u sastavu: Dragan Rubeša, filmski kritičar, Damjan Kozole, redatelj i Jessica Kiang filmska kritičarka iz Berlina. U obrazloženju odluke žiri ističe da "Columbus" otvara nove dimenzije filma kao umjetnosti, ne samo u reflektiranju društvenih i intimnih životnih stanja i događanja, već i u nalaženju utočišta u teškim trenucima. U ovom filmu je arhitektura kao umjetnost ta koja povezuje, ohrabruje, tješi.

Posebno priznaje u sekciji Perspektive dobio je film "Arabija", brazilskih autora Affonsa Uchoa i Joao Dumansa, koji u suptilnoj i društveno angažiranoj priči o brazilskom radniku predstavljaju portret bilo kojeg radnika današnjeg svijeta.

Nagradu FIPRESCI, koju dodjeljuje međunarodni žiri svjetskog udruženja filmskih kritičara i novinara, u sastavu Salvatore Marfella, Angelo Mitchievici, Ana Šturm, dodijeljen je filmu u bosansko-slovensko-hrvatsko-njemačkoj koprodukciji "Muškarci ne plaču", u režiji Alena Drljevića. Film koji otvara raspravu o tome kako se suočiti s traumama rata, s mržnjom i nepovjerenjem, režiser pokušava razumjeti, objasniti, razriješiti proizlazeći iz svog osobnog iskustva. Nagradu je preuzeo slovenski glumac Sebastian Cavazza i pritom spomenuo da je film upravo nagrađen i na Zagreb Film Festivalu, a nedavno i u Istanbulu, Karlovim Varyima, Bratislavi, Skopju, Sarajevu, a i bosansko-hercegovački je kandidat za Oscara.

Najbolji kratki film je "Nisam odavde" u režiji Maite Alberdi, Giedre Žickyte, a nastao je u čileansko-litvansko-danskoj koprodukciji. Film upozorava na jedan od akutnih problema otuđenosti sve brojnije starije populacije u društvu, kroz portret žene koja se bori za svoj status, identitet i samostalnost u stranoj državi. Članica žirija bila je mlada i uspješna hrvatska redateljica Hana Jušić.

Publika je dala najviše glasova islandskom filmu "Ognjište" u režiji Gudmundur Arnar Gudmundssona, priči o odrastanju i zaljubljivanju dvaju dječaka, u maloj islandskoj seoskoj zajednici.

Festival su posjetili filmski autori iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Italije, Rumunjske, Francuske, Islanda, Afganistana, Brazila, Irana, Rusije, Češke, Madžarske, Velike Britanije, Nizozemske, Danske, Gruzije, prikazano je stotinjak filmova, a 44 projekcije bile su unaprijed rasprodane. (Karmen MEDICA)


Podijeli: Facebook Twiter