Glavičić: Labin nema namjeru stati s rješavanjem pitanja odvodnje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po ustaljenoj praksi nove labinsku gradske vlasti, koja je odlučila svojim nekonvencionalnim pristupom održavati mjesečne konferencije na vanjskom prostoru, danas se ispred Gradskog narodnog muzeja, javnosti obratio gradonačelnik Valter Glavičić sa svojim zamjenicima Federikom Mohorović Čekada i Zoranom Rajkovićem.

Rajković je istaknuo manifestacije koje se trenutno događaju u Labinu, ali i koje su se zbile u proteklih mjesec dana. Naglasio je uspješnost koncerta Jure Stublića te trodnevnog Jazz festivala u sklopu Labin Art Republike. Napomenuo je i djelovanje udruge Mediteranskog Kiparskog Simpozija, te postavljanje na Dubrovi, najnovije skulpture autora Ivana Fijolića iz Zagreba, stilizirani Cadillac sastavljen od dvanaest bijelih kamenih blokova položenih jedan na drugi poput slagalice geometrijskih oblika.

Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, izvijestila je novinare o programima koji će se odvijati za Dane Grada, koji počinju 9. kolovoza i traju do 18. kolovoza. Spomenula je bogat program s mnogo događanja, a za izdvojiti je svečana sjednica Gradskog Vijeća, koja će se održati 17. kolovoza . Zanimljivost vezana uz održavanje svečane sjednice je, da i ona dobiva pečat nove gradske uprave.

Naime, održavanje iste, bit će kod popularne ljetne pozornice "Špine", naravno na otvorenom. Održat će se i uzlet likovnosti pod Gradskom ložom, otvorenje izložbe velikog labinskog umjetnika Quintina Bassani te velika fešta koja se održava ove subote, sa završnim koncertom Mladena Grdovića. Mohorović Čekada je istaknula u čast Dana grada i osvjetljenje dva labinska spomenika , dva diva, Spomenik rudaru borcu i rudarski Šoht.

Na konferenciji je najavljeno  i postavljanje Coca-Colinih sprava za vježbanje koje je Grad Labin osvojio glasovanjem u akciji Pokret za radost. Na samom svečanom otvorenju, koje će biti prvo u Hrvatskoj ove godine, biti će prisutni i ambasadori Pokreta za radost, Antonia Blaće i Mirza Džomba.

Gradonačelnik i njegovi zamjenici izvijestili su i o aktivnostima u posljednjih mjesec dana, istaknuli su susrete s mnogim građanima, da bi se i tako upoznali s problemima koji ih muče i stekli iskustva iz prve ruke, koje će biti odlične smjernice za daljnji rad. Spomenuto je par događaja i važnih sastanaka koji su održani, a među ostalim, posjet Samačkom hotelu i razgovor s korisnicima nužnog smještaja.

Bilo je i susreta s mladim gospodarstvenicima čija će pomoć u osmišljavanju novih načina potpora mladim poduzetnicima biti od velike pomoći. Glavičić je istaknuo kako je izuzetno ponosan što će od ove godine svako dijete s područja Grada Labina biti smješteno u vrtić, s obzirom da će u narednih par mjeseci biti dovršena dogradnja dječjeg vrtića Gloria. Osvrnuo se i na nedavno završene radove ispred marketa Kature i uređenje parkirališnih mjesta, kao i na usporivače prometa koji su nedavno postavljeni u ulici Svete Katarine te najavio kako će isti tip usporivača prometa ovaj tjedan biti postavljen i u ulici Slobode u Rapcu.

"Naime, na zahtjev građana, a sve u cilju veće sigurnosti postavit će se usporivači na tom dijelu ceste, a prošli tjedan postavili smo i digitalni pokazivač brzine. Nadamo se da će to doprinijeti sigurnosti, a samo rješavanje problema s prometom u Rapcu nastavljamo i dalje. Idejni projekti su gotovi, te se nadamo kako ćemo  u suradnji sa strukom naći optimalno rješenje za Rabac i rješavanje parkinga te ostalih prometnih poteškoća", izjavio je Valter Glavičić.

Na konferenciji za medije Glavičić se posebno dotaknuo teme o kojoj se ovih dana intenzivno piše, a to je pitanje odvodnje te medijskog sukoba između raške načelnice Glorije Paliska Boltersein i direktora Vodovoda Labin, Dina Škopca.

Glavičić je jasno poručio da Labin nema namjeru stati s rješavanjem pitanja odvodnje, s Rašom ili bez nje.

"Svim načelnicima i gradonačelnicima građani daju povjerenje da nalaze rješenja, a ne stvaraju probleme. Tako ću i ja postupiti , naći ćemo rješenje i nastaviti s projektom izgradnje odvodnje i pročistača za Labin. Iako je zajednički projekt Raše, Labina i Rapca struka ocijenila kao ekonomski i ekološki najbolji. Raša izlazi iz njega izlazi no mi ostali nastavljamo sa zajedničkim projektom, dogovorit ćemo s Hrvatskim vodama promjenu projekta i želimo što prije krenuti s realizacijom. Proširit ćemo kapacitet labinskog postojećeg pročistača i dignuti razinu pročišćene vode s drugog na treći stupanj, znači skoro ispravne za piće, a novi pročistač gradio bi se na području Rapca. Uostalom ja i načelnica Raše bili smo proteklog mjeseca na sastanku u Hrvatskim Vodama, kada nam je jasno poručeno, da na novce EU fondova možemo računati samo kao zajednički projekt Grada Labina, općina Labinštine i Hrvatskih Voda. Ako Raša ne želi s nama i namjerava samostalno nešto graditi, novce iz EU neće dobiti, a mi nastavljamo s projektom zajedno s općinama Kršan, Sveta Nedelja i Pićan. Projekt je težak gotovo 300 milijuna kuna, no većinu novca, čak 94 posto daju fondovi EU i Hrvatske vode, a moj cilj je da građani to sve skupa što manje osjete na svojim mjesečnim računima", naglasio je Glavičić.

Da podsjetimo kako je Općinsko vijeće Raše proteklog tjedna izglasalo odluku, kako će zatražiti ostavku direktora Vodovoda, Dina Škopca a on im jasno poručio da ne osjeća nikakvu moralnu, niti bilo kakvu drugu odgovornost, vezano za prozivke raške načelnice jer isključivo sprovodio odluke Skupštine društva.

Naime, Paliska Bolterstein ga je na Vijeću održanom u utorak u Raši, prozvala da stopira projekt koji je općina sufinancirala, a odnosi na sustav odvodnje općine Raša. Spomenimo da je isto Vijeće prošle godine jednoglasno izglasalo odluku kojom ne želi biti dijelom projekta Sustav odvodnje otpadnih voda – Aglomeracije Labin – Raša – Rabac, već su zauzeli stav da će sami realizirati projekt.

Škopac je za medije izjavio kako projekt nije izradila općina Raša, već je Vodovod riješio svu dokumentaciju, od izrade idejnog projekta do izdavanja lokacijske dozvole. Tada je medijima i prezentirao dokumentaciju Hrvatskih Voda, te ustvrdio da je raška načelnica vijeću nije predočila. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter