Glavičić i Mohorović Čekada o proračunu i velikim ulaganjima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gradonačelnik Valter Glavičić, zajedno sa zamjenicom Federikom Mohorović Čekada i višom savjetnicom za informiranje i odnose s javnošću, Loredanom Ružić Modrušan, održao je posljednju ovogodišnju konferenciju za medije, u samom centru grada.

Prigoda je to bila da se osvrne na proračun za iduću godinu, koji je predložen u visini 102 milijuna kuna, kao i značajne kapitalne projekte koji će ubrzo biti realizirani.

- Prije svega želim reći da će proračun biti ambiciozan i razvojni. Počet ćemo od najmanjih te reći da će do polovice mjeseca ožujka biti zgotovljeni radovi na proširenju Dječjeg vrtića Gloria. U novoj pedagoškoj godini imat će uvjete za upis dodatne odgojne skupine. Važno je reći da će u pedagoškoj 2018/19. sva djeca u Gradu Labinu imati osigurano mjesto u vrtiću. Za one u centralnom vrtiću radimo na poboljšanju uvjeta te krećemo u projekt energetske obnove fasade. U planu nam je iduće godine zgotoviti dokumentaciju za Dom za starije osobe u Labinu. Što se turističke valorizacije tiče, ići ćemo u obogaćivanje ponude, za početak formiranjem staze na potezu Maslinica - Prtlog. Na red će doći i zaobilaznica za Rabac, koja je planirana preko Gornjeg Rapca. U prvoj će se fazi riješiti imovinsko pravni odnosi. Nastavit ćemo ulaganja u sportsku infrastrukturu, na red će doći boćari, za koje će se stvoriti bolji uvjeti na igralištu Šćiri, poručio je gradonačelnik.

Dotaknuo se i radova na krovištu Circola te najavio sanaciju plafona, ali i fasade gradskog sata. Jednako tako započet će projekt sanacije fasade zgrade Pučkog otvorenog učilišta. Projekt će biti kandidiran na natječaj.

Što se gospodarstva tiče, uskoro će biti vidljivi značajni pomaci u Poduzetničkoj zoni, kada će svoja vrata otvoriti dvije nove tvornice.

Mohorović Čekada je najavila značajan projekt koji će se realizirati u pedagoškim ustanovama, a to je uvođenje optičke infrastrukture.

- Stvaramo preduvjete za poboljšanje uvjeta u nastavi. Naše osnovne škole uskoro uvode e-imenike, a u OŠ Matije Vlačića stižu dvije pametne ploče. Kako je bilo i najavljeno, iduću pedagošku godinu roditelji će djecu upisivati u vrtić putem e-upisa, najavila je zamjenica gradonačelnika.

Naglasak je stavila na socijalno osjetljivu stranu proračuna. Najavila je da će iduće godine udžbenici biti besplatni za sve učenike od prvog do osmog razreda. Podsjetila je da financiraju sedam odjeljenja produženog boravka u osnovnim školama, a pripremaju i pomoćnike u nastavi za djecu s posebnim potrebama vrtićkog uzrasta.

Pred gradskom upravom Grada Labina predstoji sistematizacija i reorganizacija, a sve s ciljem povećanja otvorenosti i transparentnosti. Upravo iz tog razloga posljednjih mjesec dana provodi se anketiranje građana o zadovoljstvu pruženim uslugama gradske uprave. Upitnik je do sada ispunilo stotinjak građana.

Uspon za Stari grad bit će zgotovljen na vrijeme

Gradonačelnik je najavio kako će do petka, 22. prosinca, biti zgotovljen uspon za Stari grad.

- Službeno otvorenje prometnice zakazano je za 8. siječnja, jer treba proći dva tjedna od postavljanja posljednje kockice, pa do početka prometovanja vozila. Iskoristio bih priliku i zahvalio se svim izvođačima radova na profesionalnom i brzo obavljenom poslu, poručio je Glavičić.

Ružić Modrušan pozvala je sugrađane da se pridruže blagdanskim aktivnostima u ulici Zelenice. `Već sutra obustavljamo promet glavnom ulicom kako bismo postavili veliku pozornicu i adventske kućice. Program će biti zaista bogat i za svačiji gušt. I ove godine ćemo, onako u blagdanskom duhu, s velikom dozom empatije i humanosti prisjetiti se sugrađana narušenog zdravstvenog stanja, te zajedno s udrugom Mendula organizirati humanitarnu akciju. (Ivana AHMIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter