Glavaš i Celija najbolji barbanski vinari

Nagrađeni vinari Barbanštine
Nagrađeni vinari Barbanštine

Na Središnjoj smotri vina u Barbanu održanoj u subotu proglašeni su najbolji vinari s tog područja. U kategoriji bijelih vina ono Josipa Glavaša iz Šajini proglašeno je najboljim, drugo mjesto pripalo je Nevenu Roceu iz Gorice, a treće Josipu Koromanu iz Bateli kod Prhati.

U kategoriji crnih vina najbolji je bio Predrag Celija iz Celići, drugi Anton Zustović iz Melnice, a treći Marčelo Rojnić iz Grabri. Osim tradicionalnih bukaleta i plaketa vinari su dobili prigodne nagrade koje će im koristiti u obrađivanju vinograda i proizvodnji vina. Zaključak općinske Komisije za ocjenjivanje vina, u sastavu Sergio Bile, Goran Baćac i Milio Bulić, bio je da je tijekom godina uočen napredak u proizvodnji vina te da na Barbanštini ima sve više dobrih vina koja se mogu nuditi i stranim gostima u općini Barban koja svake godine bilježi nove rekorde u broju noćenja i dolazaka turista.

Središnjoj smotri prethodilo je sedam smotri u devet mjesnih odbora. Degustirano je 170 uzoraka vina, od čega 97 bijelih i 73 crna vina. Proglašena su 42 pobjednika koja su dobila pravo sudjelovati na Središnjoj smotri vina općine Barban.

Nakon podjele nagrada potpisana je Povelja o bratimljenju između Barbana i slovenske općine Brda. Kum potpisivanju bila je općina Matulji, s kojom su pobratimljeni Barban i Brda.

U općini Brda nalazi se podrum Goriška Brda, jedan od najvećih vinskih podruma u Sloveniji, izgrađen 1957. godine. Poznati su po dugogodišnjoj tradiciji bavljenja vinarstvom, a prošle su ih godine nagrađeni barbanski vinari imali priliku posjetiti.

Subotnja smotra otvorena je nastupom KUD-a Barban i Barbanskih harmonikaša, a za zabavni dio bio je zadužen Davor Gržinić Diamante.

Osim barbanskih vina posjetitelji su mogli u subotu kušati i slovenska vina. Delegacija općine Brda u subotu je posjetila ranč Barba Tone gdje su se gosti mogli okušati i u jahanju, a posjetili su i nekoliko objekata seoskog turizma, poduzetničku zonu i uvalu Blaz. (Napisala i snimila T. GRBIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter