Glava u balonu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ne plešu na taktove Belanovih ?avola, ma glava im je svejedno u - balunu. Balonu, tocnije. Jer, dok radni puk petkom navecer vikend otvara novom epizodom TV-supertalenata, u dvorani raškog Rudara šezdeset polaznika plesnog tecaja, koje organizira ovo kulturno-umjetnicko društvo, traga za svojim korijenima.

Šarolika ekipa, od dvadesetogodišnjaka do onih u šezdesetima, i to iz svih dijelova Labinštine, uz instrukcije voditelja Bruna Knapica te ritam harmonike Marina Matošica i meha Dina Batelica svladava osnove labinskog tanca.Uronjeni u pricu, kao da ce svaki cas na otvorenu scenu, poput vojnika prate Brunovo: «Ooobrni! Desna, leva, desna, desna».

- Obrnjevat je najteže, priznaje Kristofer Dobric, mladic koji je ovamo došao s kompanijom. "I ranije smo uvježbavali balon s Brunom, doduše tek dvaput, pripremajuci se da iznenadimo prijateljicu na njenom vjencanju. Na koncu smo bili glavna tocka pira pa smo zaželjeli za ozbiljno nauciti toncati. Ipak je to naš, domoci balon, a najmanje ga plešemo! Bio sam u tri-cetiri navrata u plesnoj školi, ali nikad na tancu. Vani, u Francuskoj primjerice, mladi polaze takve tecajeve i po triput tjedno. Treba vidjeti kako oni plešu! A mi na kakvoj fešti naš tanac moramo improvizirati!", veli on.

To da se na veselicama više ne moraju povlaciti kad zasopi balon, bilo je pokretacko gorivo i za Mariju Dundara te Mariju Kranjac. Iako su prešle šezdesetu, ni casa nisu casile. Nije trebalo da im Gustafi zasviraju onu svoju «Aj, Marija se pariciva!»

- Zajno son se jovila! Vajk son utela navadit toncat balon. Ne smetaju nan mlaji, dapace, bolje da so tu, barem se lepo nasmijimo! Si smo složni i joko kuntenti, kaže Dundara (63).

- Gre njin, puni su želje! Zostale su nan još dve od ukupno pet uri. Sad moraju navadit se vrtet. To je najteže, ma to je semi nami bilo teško jer za tu tehniku ce se vremena, priznaje Bruno, jedna od zaštitnih figura RKUD-ovog folklora, kojem u edukaciji pomaže Marcela Rajkovic Crevar.


Podijeli: Facebook Twiter