Glasu Istre bilo odobreno 2,5 milijuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska županija i tvrtke kojima je ona vlasnik ili u njima ima udjele lani i ove godine dali su šest pozajmica privatnim tvrtkama ukupne vrijednosti 3,8 milijuna kuna. Piše to u odgovoru koji potpisuje Alen Damijanic, v.d. procelnika županijskog Odjela za gospodarstvo, na pitanje vijecnika Ladonje Viktora Krapljanova postavljeno na sjednici Županijske skupštine još 22. ožujka.

Pitanje Ladonjinog vijecnika bilo je vrlo precizno. Zanimale su ga sve pozajmice koje su Županija, županijske institucije i tvrtke u njenom posrednom i neposrednom vlasništvu odobrile privatnim tvrtkama, ali i podaci o iznosu pozajmica, trenutni saldo potraživanja (glavnica i kamata), rokovi vracanja, kamatna stopa, instrumenti osiguranja povrata kao i odluka na osnovi koje je ugovorena pozajmica.

U odgovoru piše da je Istarska županija dala Opcini Raša pozajmicu od 300 tisuca kuna po ugovoru od 3. travnja 2009. (glavnica i kamate, koje su iznosile 19.824 kune uz kamatnu stopu od devet posto) koja je 29. prosinca lani zatvorena kompenzacijom. O tome tko je donio odluku o pozajmici ni tko je potpisao ugovor nema ni rijeci.

Županija je dala pola milijuna kuna po ugovoru od 16. lipnja lani NK "Istri 1961", a glavnica je u cijelosti otplacena 23. prosinca. Ne piše što je s kamatom, koji je rok povrata niti tko je donio odluku o pozajmici.

Nadalje, Županija je prošle godine dala pozajmicu od pola milijuna kuna pulskom Urbisu 72, ugovor je sklopljen 29. srpnja, a novac im je bio potreban jer je kasnila naplata projektne dokumentacije za novu pulsku bolnicu, što je bila obaveza Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi. Od glavnice su 28. prosinca placene 216.972 kune i dan kasnije kompenzacijom 283.028 kuna glavnice i kamata 18.739 kuna (kamatna stopa je devet posto). Ne piše tko je donio odluku o pozajmici.

Tri su pozajmice vezane uz Glas Istre - IDA je dala 200 tisuca kuna 5. studenoga, glavnica je u cijelosti zatvorena cesijom 25. veljace ove godine, dok je kamata od 10.267 kuna (kamatna stopa je osam posto) djelomicno zatvorena, a dio se rješava kompenzacijom. Tko je donio odluku o pozajmici, ne piše kao niti na koji je rok dana.

Ugovorom od 7. sijecnja 2010. VSI-Vodovod Butoniga je dao pozajmicu Glasu Istre d.o.o. od dva milijuna kuna, za što je do sada obracunata kamata od 45.502 kune (kamatna stopa je deset posto) i placena. Aneks ugovora je zakljucen 30. ožujka i njime se reprogramira povrat duga tako da ce se kamata redovito placati, a glavnica ce biti u cijelosti placena 15. kolovoza 2011.

Kao jamci se u aneksu navode Glas Istre trgovina d.o.o. i Glas Istre novine d.o.o. te je, da bi se dodatno osiguralo potraživanje, ugovorom dozvoljen upis založnog prava na poslovni prostor Glasa Istre d.o.o. na Rivi 10. u Puli.

Veletržnica ribe iz Poreca je Glasu Istre d.o.o. ugovorom od 5. studenog odobrila pozajmicu od 300 tisuca kuna i kamatu od 8.669 kuna (kamatna stopa je osam posto), a 22. veljace ove godine zatvorena je cesijom. Niti za ova tri ugovora ne piše tko je odlucio da se daju niti tko je potpisao ugovore.


Podijeli: Facebook Twiter