Glasoviti filozof Alain Badiou dolazi u Rijeku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rijecka udruga Drugo more najavljuje preliminarni program manifestacije "Moje, tvoje, naše", koja ce se održati od 15. do 18. listopada, a ove je godine središnja tema solidarnost. U Rijeci ce se okupiti teoreticari, umjetnici i aktivisti koji se kroz razlicite forme bave okvirnom temom. Od zvucnijih imena istice ono Alaina Badioua, istaknutog francuskog filozofa, autora knjiga "Stoljece", "Manifest za filozofiju" i "Sveti Pavao - utemeljenje univerzalizma", koje su objavljene i u Hrvatskoj.

Badiou se šezdesetih godina pridružio studijskoj grupi koju je organizirao Louis Althusser, a na njegovo je formiranje utjecao Jacques Lacan. Sudjelovao je u intelektualnim debatama s Gillesom Deleuzeom i Jeanom-Françoisom Lyotardom.

U sklopu manifestacije održat ce se  konferencija o solidarnosti tijekom koje ce se o ovoj temi raspravljati u kontekstu suvremenog društva koje se radikalno individualizira, prepušta užitku i koje - u nedostatku razumnije integrativne osnove - sve više moralizira. Održat ce se i okrugli stolovi s namjerom da odgovore na pitanje odnosa solidarnosti i društvenih problema s kojima se suocavaju gradani gradova, radnici i studenti. Na njima ce u prvom redu biti rijeci o problemima hrvatskog društva, a sudjelovat ce neposredni akteri dogadaja koji obilježavaju našu zbilju. Bit ce organizirana tri okrugla stola: grad i solidarnost, radnici i solidarnost te studenti i solidarnost, koji se svi redom referiraju na otpor društvenim odnosima, koji se uspostavljaju pod utjecajem grabežljivog kapitala.

Najavljena je i dokumentaristicka izložba "Pravo na grad", na kojoj ce se prikazati aktivnosti istoimenog zagrebackog pokreta. Izložba austrijskog umjetnika Olivera Resslera "What is Democracy?" odgovara na pitanje u kojem je stanju današnja demokracija. Ressler je vec izlagao u Rijeci, u ožujku 2005. godine, kad se u malom salonu predstavio izložbom "Alternativne ekonomije, alternativna društva". Na programu su i filmovi koji se bave pitanjem solidarnosti, a bit ce izvedena i predstava "Anti Edip" Tanje Vrvilo i Damira Bartola Indoša.


Podijeli: Facebook Twiter