Glasovima do neslućenih visina i nazad


Jubilarno, 50. izdanje Susreta hrvatskih pjevačkih zborova s više od 600 pjevača ovog je vikenda raspjevalo grad svete Eufemije. Tijekom dvodnevnog Susreta (prvi dan je bio u natjecateljskom duhu) drugi u ležernijem i revijalnom tonu, dokazalo se da je ljudski glas jedan od najljepših instrumenta.

U Rovinju se okupilo 15 amaterskih zborova iz Lijepe Naše, natječući se međusobno za tri posebne nagrade. Zahvaljujući ocjenjivačkom i stručnom žiriju nagradu za najbolji dojam u revijalnom danu osvojio je Pjevački zbor "Josip Vrhovski" Nedelišće, kojim je dirigirao Branimir Magdalenić. Posebnu Nagradu Društva hrvatskih skladatelja osvojio je KUD "Rudolf Rajtec" Ivanec, kojim je dirigirala Jelena Gotal, dok je treća posebna nagrada u kategoriji najbolje izvedbe suvremenog skladatelja otišla u ruke članova KUD-a Naša Lipa Tuhelj i dirigenta Armanda Slavičeka. Svi ostali zborovi, a ukupno ih je nastupilo petnaest morali su se zadovoljiti brončanim, srebrnim i zlatnim plaketama.

Valja istaknuti da je Susret hrvatskih pjevačkih zborova, koji se odvija uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture, nacionalna manifestacija s dugogodišnjom tradicijom koja na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove. Vrhunsku glazbenu priredbu organizira Hrvatski sabor kulture kontinuirano od 1968. godine, s ciljem predstavljanja dostignuća i najvrednijih ostvarenja amaterskog zborskog pjevanja u zemlji.

Ove je godine u Rovinju nastupilo četrnaest najboljih hrvatskih pjevačkih zborova koji su ranije svoj nastup morali izboriti na županijskim natjecanjima - Hrvatsko pjevačko društvo Slavulj Petrinja, Mješoviti pjevački zbor KUD-a "Ban Josip Jelačić"- Zaprešić, Hrvatsko pjevačko društvo Kalnik Križevci, Pjevački zbor "Josip Vrhovski" Nedelišće, Hrvatsko pjevačko društvo Rodoljub Virovitica, Kulturno umjetničko društvo Graničar Garešnica, Djevojački zbor Pjevačkog zbora mladih "Josip Kaplan" Rijeka, Kulturno umjetničko društvo "Rudolf Rajter" Ivanec, Kulturno- umjetničko društvo "Naša Lipa" Tuhelj, Djevojački zbor PHPD-a Zora Karlovac, Pjevački zbor Pravnog fakulteta u Zagrebu Capella Juris Zagreb, Pjevački zbor "Josip Štolcer Slavenski" Čakovec, Hrvatsko pjevačko društvo Lipa Osijek, Akademski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu Concordia discors Zagreb, te kao gost-domaćin, zbor KUD-a "Marco Garbin" iz Zajednice Talijana "Pino Budicin".

I ove godine organizaciju Susreta potpisuje Hrvatski sabor kulture, a suorganizatori su hotelijersko-ugostiteljska kuća Maistra, Hrvatsko društvo skladatelja ZAMP i Komorni zbor Rubino.

Zborovi okupirali rovinjske ulice i trgove

U sastavu glazbenog događaja, odvijao se i jedan manji, novi i ništa manje atraktivni događaj u prostoru bivšeg TDR-a. Dapače, nedjeljno je sunčano prijepodne bilo još toplije i srdačnije uz zborove koji su u sklopu programa "Zborovi pjevaju Rovinju – ad libitum", izašli na ulice i trgove Rovinja, te svojim izvedbama iznenadili i oduševili domaće i još uvijek brojne goste Rovinja. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter