Glasovi iz prošlosti u bujskom muzeju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Sjecanja/memorie" - naziv je veceri posvecene tradiciji, tradicijskoj glazbi i ljudima Bujštine. Ovaj dogadaj održan je u bujskom Etnografskom muzeju, u povodu Tjedna istarskih muzeja i Dana grožda.

Okupljenima, koji su u tili cas ispunili prizemlje muzeja, priušten je izuzetan doživljaj - poznati etnomuzikolog i glazbenik Dario Marušic prvi je put javno predstavio zvucni zapis napjeva Buja i Brtonigle iz 1908. godine, a zatim je Mario Steffe, predsjednik Zajednice Talijana "Santorio Santorio" iz Kopra, prezentirao fotomonografiju "Ottavio", koja dokumentaristicki vjerno i poetski sugestivno otkriva tko je bio Ottavio Štokovac, jedan od najistaknutijih istarskih graditelja tradicijskih instrumenata, glazbenik i covjek jedinstvenog senzibiliteta.

Fotografije autora Jake Jeraše, osim u ovom vrijednom tiskanom izdanju, izložene su i na zidovima muzeja, u uvecanjima koje je omogucila Talijanska unija, a vecer je kompletirao nastup Trija Kras, koji je osnovao upravo Štokovac, i koji je za ovu prigodu svirao u sastavu Berto Pucer (bajs), Marino Kranjac (violin) i Felice Makovac (harmonika triestina), a pridružio im se i Dario Marušic (violin).

Iznimno je dojmljivo bilo slušati glasove koji su za potrebe snimanja izvodili napjeve prije više od stotinu godina i koji kao da dopiru iz nekog drugog svijeta. Zvuk je i nakon cišcenja daleko od savršenog, ali to nije umanjilo bujicu osjecaja koju izazivaju.

Snimke na kojima pjevaju Stefania Muscovich (rodena 1888. godine) i Mario Druscovich (1860.) iz Brtonigle te Maria Degrassi (1846.) i Nicolosa Zanon (1843.) iz Buja, Marušic je pronašao u austrijskom Phonogrammarchivu, jednoj od najstarijih takvih svjetskih institucija, koji ih je ove godine i objavio nakon što ih je Marušic proucio i uredio.


Podijeli: Facebook Twiter