Glasovanje za izbor predsjednika Kosova, incidenti u parlamentu

Hashim Tachi (Arhiva)
Hashim Tachi (Arhiva)

Kosovski parlament u petak u prvom krugu nije uspio izabrati predsjednika Kosova budući da ni Hashim Thaci, šef kosovske diplomacije, niti njegov protukandidat Rafet Rama, kolega iz iste Demokratske stranke Kosova, nisu dobili potrebnu dvotrećinsku većinu na sjednici koja protječe uz niz incidenata i dva puta je prekidana zbog suzavca koji su bacali zastupnici oporbe. Za Thacija je glasovalo 50 zastupnika, za Ramu četiri, a za izbor u prva dva kruga glasovanja je potrebno 80 glasova što je dvotrećinska većina ukupnog broja od 120 zastupnika koliko ima kosovski parlament. U trećem krugu za izbor kosovskog predsjednika potrebno je dobiti glas 61 zastupnika što je natpolovična većina.  

Prema posljednjim izvješćima iz Prištine, policija je koristeći vodene topove i suzavac potisnula prosvjednika od zgrada vlade i skupštine, a gradom se kreću brojna vozila hitne pomoći nakon što je oko 17 sati na policiju bačeno više molotovljevih koktela.

Sjednica je počela sa 104 od 120 zastupnika nakon što su zastupnici liste Srpska odlučili sudjelovati u radu sjednice jer se, po kosovskom ustavu, bez njihove nazočnosti ne može odlučivati o predsjedniku Kosova. Prema izvješću beogradskih elektroničkih medija, sjednica je nakon prekida nastavljena prvim krugom glasovanja prije kojeg je oporba napustila dvoranu. Ranije popodne zastupnici oporbenog pokreta Samoodređenje Albina Kurtrija dva su puta su bacilli suzavac pa je policija iz dvorane izvela Kurtija i još šestero pripadnika oporbe, koja se protivi  izboru Thacija za predsjednika.

Istodobno, jake policijske snage osiguravaju zgradu parlamenta, a u središtu grada je napeto i situacija se opisuje kao "naelektrizirana".

Kosovski parlament na današnjoj bi sjednici trebao izabrati novog predsjednika Kosova, koji bi trebao zamjeniti aktualnu predsjednicu Atifete Jahjagu.

Kanidatu za predsjednika Kosova, aktualnom šefu diplomacije Hashimu Thaciju i vođi Demokratske partije Kosova (PDK), protivi se oporba čiji višemjesečni prosvjedi i opstrukcije drže Skupštinu Kosova u  blokadi. Protukandiat je njegov stranački kolega Rafet Rama.

Kosovska oporba već šest mjeseci čestim incidentima i bacanjem suzavca drži kosovski parlament u blokadi protiveći se formiranju Zajednice srpskih općina i sporazumu o demarkaciji granice s Crnom Gorom, dio oporbe ne želi Thacija za predsjednika Kosova, a svi zajedno zahtjevaju ostavku aktualne vlade premiejra Ise Mustafe.

Ukoliko nasljednik Atifete Jahjage ne bude izabran do 7. ožujka, prema kosovskom ustavu, bit će raspisani izvanredni parlamentarni izbori. (H)


Podijeli: Facebook Twiter