Glasanje u Istri nadzire samo "U ime obitelji"

Ovako izgleda glasački listić s referendumskim pitanjem (M. ANGELINI)
Ovako izgleda glasački listić s referendumskim pitanjem (M. ANGELINI)

"Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca", glasi referendumsko pitanje o kojem će u nedjelju odlučivati ukupno 188.113 istarskih birača na trećem referendumu od stjecanja hrvatske neovisnosti i na prvom "narodnom" koji su inicirali građani.

Građani će na biralištima uz predočenje osobne iskaznice dobiti listić s ponuđenim pitanjem ispod kojeg će trebati zaokružiti samo jedan od dva ponuđena odgovora- ZA ili PROTIV. U svim drugim slučajevima listić će se smatrati nevažećim.

U Puli, najvećem istarskom gradu, o pitanju koje je podijelilo čitavu zemlju moći će se izjasniti 50.965 glasača koji odlučuju na ukupno 43 redovna glasačka mjesta, dok je na razini cijele županije definirano 281 biračko mjesto.

Prvi neslužbeni rezultati trebali bi biti poznati u nedjelju već oko 20 sati, dakle ubrzo nakon zatvaranja glasačkih mjesta, na koja će, kao i na lokalnim izborima, građani moći izaći između 7 i 19 sati.

U županijskom izbornom povjerenstvu potvrđuju da će uz članove izbornih povjerenstava provedbu referenduma u Istri promatrati i 340 članova udruge U ime obitelji, koja je zasad jedina uputila zahtjev kojim traži uključivanje vlastitih promatrača, a tu mogućnost, barem zasad, još nisu iskoristile političke stranke i ostale nevladine organizacije.

U GONG-u potvrđuju da neće imati svoje promatrače, a za promatranje referenduma u Istri nisu se javile ni udruge koje djeluju kao neovisni promatrači izbornih postupaka i referenduma ili promicanja ljudskih i građanskih prava. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter