Glasaci iz Istre odlucit ce sudbinu Trsta?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Besplatni autobusi na raspolaganju glasacima, zakuska na kraju dnevnog boravka u Trstu i Gorici, pomoc kvalificiranog osoblja u slucaju birokratskih problema prilikom glasanja: cijeli taj slijed ponuda satkan je u pismu koje je Demokratska stranka (Partito democratico) poslala hrvatskim i slovenskim državljanima s talijanskom putovnicom i pravom glasa na opcinskim i pokrajinskim izborima.

Pismo potpisuje tajnik tršcanske pokrajinske sekcije Demokratske stranke Francesco Russo, koji na kraju poziva zainteresirane glasace da se za sve informacije jave predsjednicima lokalnih zajednica Talijana.

Stranacko iskorištavanje

"Glasacka" ponuda najbrojnije talijanske stranke ljevice sadrži i informaciju da su autobusi na raspolaganju u Zagrebu (i u tom je gradu svojevremeno osnovana Zajednica Talijana), Rijeci i Istri. Nije nam poznato odakle su autobusi krenuli na prošlom nedjeljnom glasanju niti koji je njihov tocan broj: na upit novinara Russo je izjavio da su uspjeli dovesti tek oko 150 glasaca.

Slucaj glasackih autobusa iz Zagreba, Rijeke i Istre izazvao je oštru reakciju tršcanske desnice pa je tako celnik Berlusconijeve stranke Partito della liberta' (PDL) u regiji Friuli-Venezia Giulia Isidoro Gottardo osudio stranacko iskorištavanje zajednica Talijana.

"Najspornije je u svemu tome da se pismo naših izbornih protivnika poziva na predsjednike zajednica Talijana, na institucije koje zastupaju sve Talijane u Hrvatskoj i Sloveniji bez obzira na stranacku obojenost ili simpatije. Cijeli je postupak moralno neprihvatljiv jer se tim ljudima barata kao da se radi o jeftinoj robi kojom se može trgovati", rekao nam je Gottardo.

Tvrdi da je o svemu informiran i ministar vanjskih poslova Italije Franco Frattini, koji je izjavio da je slucaj stranackih autobusa težak presedan jer su u sve ukljucene i zajednice Talijana. Gottardo dodaje da ce taj slucaj biti i tema zastupnickog pitanja u talijanskom parlamentu.

Predsjednik Talijanske unije Furio Radin tvrdi da ta organizacija nije ukljucena i da nitko nije ništa znao o stranackim autobusima.

"Osobno sam se putem lista La voce del popolo obratio našim clanovima i porucio da Unija nikoga ne protežira. Mi radimo i pregovaramo s institucijama talijanske države i pogubno bi bilo oslanjati se na pojedine stranke, to je suprotno našoj logici rada", rekao nam je Radin telefonom.

Dodaje da se prica da je u sve to umiješan pojedinac ili nekoliko pojedinaca koji suraduju s tršcanskim sveucilištem, putem kojega talijanska država financira rad Unije i svih zajednica Talijana. Sumnje u pojedince koji su povezani s tršcanskim sveucilištem izrazio je i sam Gottardo, koji dodaje da se i dalje istražuje jer bi trebalo otkriti tko je sve to financirao i organizirao u suradnji sa strankom ljevice.

Dakle, nije samo Bosna i Hercegovina sporna kad se u Hrvatskoj glasa, vec su i Istra, Rijeka i Zagreb postali meta talijanskog stranackog, odnosno izbornog trgovanja i prekogranicnog prometovanja.

Presudno inozemstvo

Inace, u cijeloj tršcanskoj pokrajini cak je 10.000 slovenskih i hrvatskih državljana s dvojnim talijanskim državljanstvom upisano u poseban popis Talijana koji žive u inozemstvu. Rijec je o potencijalnom birackom tijelu koje može biti presudno. U Gorici takvih gradana ima oko 3.000 pa su, sve u svemu, brojke apsolutno respektabilne. S obzirom na to da se u Trstu cak 40 posto glasaca nije odazvalo izborima, ocito je da stranacka agitacija u Istri, Rijeci i Zagrebu može poluciti presudne efekte.

Valja podsjetiti da je tršcanska ljevica organizirala autobuse i tijekom opcinskih izbora 2006. godine. Tada je primjerice u gradicu Muggia ljevica pobijedila s tek 24 glasa razlike pa se govorilo o presudnoj ulozi hrvatskih i slovenskih državljana.

Lider ljevice Francesco Russo, potpisnik pisma poslanog preko granice, brani inicijativu, koja je po njemu moralno prihvatljiva jer pomaže "našim sunarodnjacima u obnašanju važnog gradanskog prava". Russo podsjeca javnost da je i desnica na europskim izborima 2009. godine na jednak nacin iskoristila sistem glasackih autobusa.

Kao što je poznato, nakon prvog kruga glasanja, održanog u nedjelju i ponedjeljak, ljevica je pobijedila u Gorici, dok ce u Trstu trebati pricekati drugi krug glasanja, koji ce se održati 29. i 30. svibnja. Kandidat ljevice Roberto Cosolini dobio je oko 40 posto glasova, a kandidat desnice Roberto Antonione 27 posto. Za dva tjedna glasacki autobusi iz Istre, Rijeke i Zagreba mogli bi odluciti o buducnosti Trsta.


Podijeli: Facebook Twiter