Glasa 900 tisuca biraca više nego 1992.!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sve relevantne ankete pred predsjednicke izbore cak 5 kandidata za Mesicevog nasljednika stavljaju unutar statisticke pogreške. Milan Bandic, Andrija Hebrang, Dragan Primorac, Vesna Pusic i Nadan Vidoševic nalaze se u okviru od maksimalno cetiri-pet postotnih poena, što znaci da ce razliku izmedu poraza i ulaska u drugi krug (Ivo Josipovic je, cini se, neupitno vodeci) ciniti nikad manji broj glasova.

U takve, dramaticne izbore, Hrvatska, unatoc svim upozorenjima javnosti, nevladinih udruga i dijela politicke scene o nužnosti sredivanja birackih popisa, ulazi s najvecim brojem biraca ikad dosad.

Dakle, novog predsjednika (ili predsjednicu) birat ce 4.495.006 biraca, službeni je podatak Ministarstva uprave. Ta brojka oznacava cak 919.974 duša više nego što je biralo prvog hrvatskog predsjednika Franju Tudmana 1992., ili 91.073 biraca više nego što ih je prije nepunih pet godina za drugi mandat biralo Stjepana Mesica.

Hrvatska je, pritom, po posljednjem popisu stanovništva, onom iz 2001., imala 4.437.460 stanovnika (što je brojka koja ukljucuje i mlade od 18 godina), a do danas je taj broj, procjenjuje se, zbog negativnog prirasta stanovništva, smanjen za oko 100 tisuca.

Aktivist GONG-a Dragan Zelic, koji se posebno bavi izborima i birackim popisima, boji se mogucnosti koju ovako nesredeni popisi biraca i vrlo male granice izmedu kandidata otvaraju - manipulacije rezultatima.

- Imamo, dakle, ljude koji su fiktivno prijavljeni u Hrvatskoj i na osnovu toga ostvaruju biracko pravo. No, oni žive i rade, recimo, negdje u Njemackoj i zna se da nece doci na izbore. Ako se želi manipulirati njihovim glasom, dosta je da se zaokruži njihovo ime na popisu i ubaci listic, objašnjava Zelic mogucu proceduru zloupotrebe birackog prava.

Nešto slicno dogodilo se na svibanjskim lokalnim izborima u Omišu, radi cega je podnesena i kaznena prijava. Takoder, prije pet godina, baš je GONG u dijaspori otkrio nekoliko slucajeva izlazaka na izbore vec godinama mrtvih ljudi, po istom pravilu, netko je zaokružio njihova imena na birackim popisima i glasao umjesto njih.

- Popisi biraca i ostale državne evidencije moraju se pod hitno srediti. Kako se došlo do ovolikog broja biraca je totalna enigma, ne zna se ni koliko tocno Hrvatska ima državljana, ni kako i koliko ti ljudi ostvaruju svoja prava, veli Zelic, dodajuci da je jedna stvar posebno opasna - gubitak povjerenja u poštene izbore, što je osnova legitimiteta demokratskog sustava.


Podijeli: Facebook Twiter