Glas za ocuvanje drvoreda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na punti su poceli radovi na crpnoj stanici životno nam važne kanalizacije. Nadajmo se da ce vrijedni radnici imati lijepo vrijeme i brzo zgotoviti posao na srecu i dobrobit cijele zajednice. Pišem vam u nadi, jer nada nam uvijek grije dušu, da nece kao kolateralna šteta ove nužne investicije pasti jedan od najljepših drvoreda u Puli, onaj u Kolodvorskoj ulici, kao i pripadajuci parkovi - kod veslackog i kod željeznicke stanice odnosno hotela Riviera!!

Zašto ovako pišem? Jer je jucer srušeno jedno veliko i zdravo stoljetno stablo u Kolodvorskoj ulici, ispred križanja Ravenske ulice i Kolodvorske. Rekli su nam radnici da je to zbog radova koji predstoje... Buduci da u Glasu Istre nije najvaljena sjeca stabala, kao što je obicaj, sa strahom i zebnjom pratim daljnje radove pitajuci se koliko ce još divovskih stabala platiti glavom nemogucnost (je li doista nemogucnost) da se tehnika ili tehnologija ugrade u zeleno bogatstvo.

Nevjerojatno smo sretni što imamo te parkove i nema veceg spokoja no što ga sjena drveta može pružiti, kao ni ljepše slike za oci od bogatih lijepih stabala koja cine zelene oaze našega grada. Da bi narasla do sadašnje velicine, treba 50 do stotinu godina! Trava raste svakodnevno brzo i nju je najlakše održavati, ali najvece bogatstvo jesu bogati grmovi, živice, palme (njih sada takoder osvježavamo jer su narasle do lijepe velicine) i, naravno, razno višegodišnje drvece, listopadno i zimzeleno. Koliko radosti kad vam zamiriše lipa u parku ili kad pogledom ispratite visoki vitki cempres, kada vas na nekom zavoju pozdravi rascvjetali veliki oleandar!

Pišem vam u nadi da ce se drvored u Kolodvorskoj ulici zaštititi na svaki nacin od daljnje devastacije koja bi mogla nastupiti tijekom radova iducih mjeseci te da ce se konacno prazna mjesta odstranjenih stabala, kojih ima vec nekoliko, popuniti mladicama, ležišta postojecih stabala urediti kako je to predivno ucinjeno u Ulici Starih statuta te da ce nam Kolodvorska, Splitska i buduca Veslacka ulica napokon, te pripadajuci parkovi, biti sacuvane.


Podijeli: Facebook Twiter