Glas za kontinuitet

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izborni rezultati su jasni: Istra je izabrala kontinuitet. Možemo, istina, podsjecati na razmjeno skroman odaziv biraca, manje od polovice popisanih, ali nitko apstinentima nije branio dolazak na birališta niti zagovaracima promjena njihovu kvalitetniju animaciju. Oni koji su htjeli birati imali su prigodu i od ponudenog najvecim dijelom izabrali dosadašnju vlast.
S obzirom na novi izborni sustav, u koji je po prvi put uvedeno neposredno biranje lokalne izvršne vlasti, rezultati nisu u cijelosti usporedivi s onima prije cetiri godine, ali dovoljno je za potvrdu uvodne teze. Pocnimo od jednostavnijeg: na celu Istarske županije je i dalje predsjednik IDS-a Jakovcic, a od deset gradova njih je sedam zadržalo iste gradonacelnike - sve listom IDS-ovce i sve izabrane u prvom krugu - Demetliku u Labinu, Flega u Buzetu, Miletica u Puli, Milosa u Novigradu, Sponzu u Rovinju, Štifanica u Porecu i Vitasovica u Vodnjanu. IDS ima vlast u još dva grada: u Pazinu iz prve s novim gradonacelnikom Renatom Krulcicem, umjesto staroga koji se nije kandidirao, a u Bujama nakon drugoga kruga takoder s novim, Edijem Andreašicem, ali uz poraz bivše gradonacelnice vec u prvom krugu.
Vodeca istarska stranka izgubila je jedino Umag, što je takoder potvrda cinjenice da su biraci, osim nespornih stranackih simpatija, u vidu imali i minuli rad kandidata ili njihovih slijednika. Naime, u Umagu je pobijedio posljednjih godina politicki najaktivniji gradanin – nezavisni Vili Bassanese, a sada vec bivša IDS-ova gradska vlast mu je u tome pomogla upravo svojim lošim radom. Bassanese i njegova ekipa pouka su za sve u Istri koji bi u svojim sredinama htjeli promjene: treba raditi, raditi i raditi, i to svake godine i svakoga dana u svakom pogledu.
Uostalom, i visoki postoci koje su vec u prvom krugu dobili neki IDS-ovi gradonacelnici potvrduju tezu o važnosti kvalitetnog minuloga rada, iako je njima sigurno u startu puno lakše jer iza sebe imaju u narodu ukorijenjenu respektabilnu partiju s mocnom mašinerijom, vezama, iskustvom i novcem. Još ako im je ruku dao i SDP, koji je u Istri druga stranka (otprilike al pari s HDZ-om), onda uspjeh IDS-ovaca na netom okoncanim izborima nije iznenadenje. Ipak, taj je uspjeh i relativan jer je izvršne vlasti nešto manje u rukama IDS-ovaca nego je to bilo na kraju prošloga mandata.
Da u tom dugovjecnom IDS-ovom istarskom monolitu ima pukotina, nedvojbeno pokazuju rezultati po opcinama. Doduše, od ukupno 31, IDS-ovi ce ih nacelnici voditi najviše: 14, od kojih su 13 "ponavljaci", tj. bili su im na celu i dosad, a trojica - Rino Duniš u Grožnjanu, Marijan Kostešic u Marcani i Aleksander Krt u Oprtlju - još drže titule nepromjenjivih (od prvih izbora 1993.!) i krecu u peti mandat.
IDS je povratio izvršnu vlast u Cerovlju, ali ju je u ovom izbornom diru izgubio u cak u pet opcina: Fažani, Kanfanaru, Kršanu, Sv. Lovrecu i Vižinadi, uz napomenu da se u cetiri natjecao s dosadašnjim nacelnicima. To je dobar znak za one koji žele promjene, iako promjena i nije bilo puno. Naime, kad gledamo sve istarske opcine, bez obzira na stranacku ili nestranacku vlast, imamo cak 21 nacelnika koji je ostao na toj funkciji. Uz IDS-ove, tu je još pet nezavisnih, dva SDP-ova i jedan HDZ-ov. Njima, kao potvrdu kontinuiteta, možemo dodati i tinjanskoga koji je naslijedio "mentora". Usput, trojica novoizabranih nacelnika - kršanski, medulinski i vižinadski - vec su to nekad ranije bili.
Novina ipak ima. Stranacki, najveca je dolazak na celo Kanfanara i Karojbe Sandra Jurmana i Denisa Lakošeljca, nacelnika s clanskom iskaznicom HSLS-a. Ta stranka do sada u Istri nikad nije imala prvog covjeka neke samouprave, a sada je u obje opcine pobijedila samostalno, bez koalicijskih partnera pa su i zamjenici nacelnika HSLS-ovci. Liberali su po broju (grado)nacelnika treca stranka u županiji, iza IDS-a s 23 i SDP-a s pet (tri više nego u prošlom mandatu) i ispred HDZ-a koji je pao na jednog.
Naglasiti valja i da od deset stranacki nezavisnih celnika tri nalazimo u samoupravama gdje u minulom mandatu nisu bili na vlasti: u Umagu, Kršanu i Sv. Lovrecu. Izgubili su Cerovlje. Ako ih gledamo kao politicku zajednicu, iako to – osim onih pod okriljem Ladonje - nisu, nezavisni su mali, ali znacajni dobitnici ovih izbora. Povecali su broj nacelnika, dobili prvog gradonacelnika, a broj clanova predstavnickih tijela u Istri narastao im je sa 102 u 2005. na 139. Prvi put su nezavisni ušli u Županijsku skupštinu u kojoj je Ladonjina lista druga iza apsolutnog pobjednika IDS-a, a u samo jednom gradskom vijecu (poreckom) i šest opcinskih nema barem jednoga nezavisnog vijecnika. U pet opcina vecina su nezavisni vijecnici, a u cetiri su relativna vecina, sami ili izjednaceni s nekom strankom. Time se u Istri ne može pohvaliti nijedna stranka, osim, naravno, IDS-a koji ima nešto manje od polovice svih opcinskih i gradskih vijecnika. Tocan ce se broj znati nakon konstituiranja vijeca, iako ce i tada dio IDS-ovih vijecnika biti bez formalne stranacke iskaznice, no izvjesno je da je ova stranka ojacala pozicije u dijelu predstavnickih tijela. Sam ili u predizbornoj koaliciji, u pravilu s SDP-om, IDS, osim u Županijskoj skupštini, apsolutnu vecinu ima i u vijecima šest gradova i osam opcina. Zanimljivo je spomenuti da, osim IDS-a i nekoliko nezavisnih lista (u Balama, Sv. Nedelji i Tinjanu), apsolutnu vecinu u vijecima ima još samo SDP u Barbanu. U svim ostalim samoupravama (grado)nacelnici ce morati potražiti poslijeizbornu potporu za stabilnu suradnju izvršne i predstavnicke vlasti. Što prije i cvršce, to bolje.


Podijeli: Facebook Twiter