Glas za Josipovića je glas za ukidanje županije

Kolinda Grabar-Kitarović na pulskoj tržnici (N. LAZAREVIĆ)
Kolinda Grabar-Kitarović na pulskoj tržnici (N. LAZAREVIĆ)

"Neće biti regionalizacije i neće proći ideja da Istra ostane bez statusa županije", uzviknula je Kolinda Grabar Kitarović te pojasnila je kako to poručuje Ivi Josipoviću koji je u svom predizbornom programu naveo regionalizaciju. Izrekla je to danas prijepodne na predizbornom skupu održanom na pulskoj tržnici pred nekoliko stotina okupljenih koji su joj uzvikivali "pobjeda, pobjeda", a ona im se zahvalila riječima na grobničkoj čakavštini: "ća ste mi parićali ovako lip doček va Istri".

- Svi smo ponosni kako se Istra razvija, ali nažalost, svaki put kada je SDP na vlasti ponaša se maćehinski prema Istri i sada vam žele uzeti status županije, a uzeli su vam sve što su mogli. Zaustavili su sve razvojne projekte, a ja želim da se oni nastave. Da se nastavi razvoj Pule i njezine luke, da se zračna luka dalje nadograđuje, da se završi Istarski ipsilon, da se napravi druga cijev tunela Učka i da se izgrade željeznice. Sve to želim za našu Istru. Treba nadograditi bolnice i infrastrukturu i svima vama osigurati bolji život. Moramo osigurati da mirovine budu veće, a da nam mladi ostanu u Hrvatskoj, najavila je Grabar Kitarović za što će se zalagati ako postane predsjednica. Navela je kako je samo jedan razlog zašto nismo među najprosperitetnijim državama.

- To je nesposobno i bešćutno vodstvo države, odnosno predsjednik države i premijer. Oni ne znaju kako živi ovaj narod. Oni žive u Hrvatskoj, ali ne žive s Hrvatskom. Josipović je u proteklih pet godina pokazao da ne zna, ne može i neće. Da još pet godina tonemo samo zato što hoće sjediti gore, na Pantovčaku. E pa, neće ići. Ne treba nam ništa od onog što je predložio Josipović, poput druge republike, regionalizacije, ustavnih promjena... Jer to neće otvoriti nova radna mjesta, neće povećati mirovine i jedino što će od toga ostati je mrtvo slovo na papiru, iznijela je Grabar Kitarović.

U nastavku se također osvrtala na Josipovića i njegov zahtjev da mu se daju veće ovlasti. "Nije koristio niti ove koje ima, a neprestano se izvlačio da nema ovlasti. Ja vam tvrdim da predsjednik, odnosno predsjednica ima sasvim dovoljno ovlasti i sve drugo su samo isprike za nerad i šutnju. Zbog toga je Ivo Josipović danas sukrivac za stanje u kojem se nalazi Hrvatska. On je sukrivac za 318 tisuća nezaposlenih, za 320 tisuća ljudi koji su blokirani. U njegovim mandatu učinjeno je više ovrha i deložacija nego u čitavoj povijesti Hrvatske. On je to mirno gledao i šutio, a tek je sada progovorio par dana pred izbore. Sada bi htio novu priliku i šansu", zaključila je svoje izlaganje o protukandidatu te u nastavku iznijela svoj program za koji je rekla da se sastoji od pet točaka. Na prvo je mjesto stavila gospodarski rast i razvoj. Naglasila je kako nije istina da predsjednica ne može utjecati na gospodarstvo.

- Ne može ga planirati i provoditi, a može učiniti puno otvaranjem pitanja i progovaranjem o tim pitanjima, a ne šutnjom kako je radio Josipović. Moramo pustiti gospodarstvu da se razvija, moramo smanjiti poreze, uključujući PDV. Moramo rasteretiti poduzetnike fiskalnih i parafiskalnih nameta te moramo dopusti ljudima da rade, ali ne za represivnu poreznu službu, rekla je Grabar Kitarović te dodala kako je njezina druga točka programa socijalna stabilnost, za život dostojan čovjeka u Hrvatskoj. Potom, najavila je da će se brinuti da oružane snage budu naš prvi jamac sigurnosti i stabilnosti, a vanjska politika temelj na nacionalnim interesima i rješavanju odnosa sa susjedima.

Svoje je izlaganje završila najavom što će prvo učiniti kada postane predsjednica. "Pozvat ću premijera Milanovića da sazove sjednicu Vlade na kojoj će ponuditi rješenja. Ako ih ne budu imali zatražit ću neka izvole otići i neka prepuste mjesto onima koji znaju", zaključila je kandidatkinja HDZ-a za predsjednicu republike.

Ne sjeća se koliko je puta koristila vladin zrakoplov

Na zahtjev novinara da komentira informaciju iz Vlade da je čak 27 puta koristila vladin zrakoplov dok je bila ministrica vanjskih poslova Grabar Kitarović je odgovorila da je Vlada prvo izašla s brojkom od 150 puta, pa onda sa 27 puta i sada očekuje da će izaći i s trećom brojkom. Dodala je da se ona ne sjeća koliko je puta koristila vladin zrakoplov, ali da zna da ga je ona tražila svega nekoliko puta. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter