Glas suca porotnika jednako je važan kao glas suca

Prisega sudaca porotnika (Manuel ANGELINI)
Prisega sudaca porotnika (Manuel ANGELINI)

Prisežem svojom čašću da ću se u obnašanju dužnosti suca porotnika pridržavati Ustava i zakona Republike Hrvatske i da ću dužnost suca porotnika obnašati savjesno i nepristrano, ovom je svečanom prisegom danas na Županijskom sudu u Puli, pred potpredsjednicom Skupštine Istarske županije Majom Šarić i predsjednikom pulskog Županijskog suda Iztokom Krbecom, prisegnulo 16 sudaca porotnika Županijskog suda u Puli.

Prisegnuli su Anka Ritoša iz Medulina, Karla Virgilio iz Premanture, Aldo Sandri iz Pješčane uvale, Aurora Buić iz Pomera, Željko Šugar, Majda Marković, Spasoje Drobnjak, Ksenija Jurešić, Zorka Šuran, Ivan Čihor, Marina Jambrošić, Jasmina Kert, Branka Lalić, Mirjana Gomzi, Tomo Pogorilić i Gordana Lazarić iz Pule.

- Dužnost suca porotnika je časna dužnost na koju se imenuju savjesni i odgovorni pojedinci visoko cijenjeni u svojoj sredini, rekla je među ostalim Šarić okupljenim sucima na današnjoj prisezi. Obratio im se i predsjednik Krbec, kazavši da je obnašanje dužnosti suca porotnika časna, ali odgovorna dužnost kojom se postoji dio sudbene vlasti.

- Obnašajte je samostalno, odgovorno i neovisno i budite svjesni da odlučujete o nečijim pravima, čak i sudbinama ljudi, ne samo okrivljenika nego i žrtava i njihovih bližnjih, rekao je Krbec, naglasivši da je glas suca porotnika jednako važan kao glas suca profesionalca. Stoga, zaključio je, sudite odgovorno i savjesno, uvjereni u ispravnost svojih odluka. (N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter