Glas osoba bez poslovne sposobnosti ravnopravan

(Ilustracija/Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)
(Ilustracija/Milivoj MIJOŠEK/Arhiva)

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak te predstavnici udruga za samozastupanje pohvalili su činjenicu da osobe kojima je potpuno oduzeta poslovna sposobnost budu uključene u popis birača čime se ispravlja nepravda prema tim ljudima, mahom s intelektualnim teškoćama, a tim se osobama omogućava da po prvi put izađu na izbore.

Slonjšak je navela da se Zakonom o registru birača dokida diskriminatorna praksa prema ljudima kojima je oduzeta poslovna sposobnost. Hrvatska je deveta država u Europi koja je takvu praksu dokinula. Do lokalnih izbora potrebno je provesti niz mjera kako to pravo ne bi ostalo mrtvo slovo na papiru. Državno izborno povjerenstvo treba izdati obvezatne upute koje ima će regulirati načine podrške u glasovanju ljudima s intelektualnim teškoćama, a slične se obvezatne upute izdaju primjerice za slijepe i slabovidne osobe.

Kristijan Grđan, koordinator za zaštitu ljudskih prava Udruge Sjaj, naveo je da je odluka Sabora, odnosno usvajanje ovakvog Zakona o registru birača, povijesna odluka, ali da to nije kraj borbe. Naveo je da u Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor postoje ograničenja koja se odnose na poslovnu sposobnost koja je potrebno ukinuti, kao što je potrebno regulirati i pasivno biračko pravo osoba bez poslovne sposobnosti.

Pravna savjetnica GONG-a Natalija Mirković očekuje da DIP pravodobno i sustavno educira biračke odbore i izborna povjerenstva, a da Ministarstvo uprave i nadležni uredi za opću upravu već početkom 2013. godine osiguraju upis svih ljudi s oduzetom poslovnom sposobnošću u registar birača. (T. PONOŠ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter