Glas Mate Balote ponovno se čuo u njegovoj kući

Mirko Urošević, jedan od organizatora okupljanja, ispred Balotine rodne kuće
Mirko Urošević, jedan od organizatora okupljanja, ispred Balotine rodne kuće

U nedjelju, 17. veljače 1963. godine umro je Mijo Mirković, poznatiji kao Mate Balota, a u povodu 50. godišnjice njegove smrti organizirano je okupljanje u Raklju, u njegovoj rodnoj kući.

Članovi KUD-a Rakalj Ivan i Mario Valić na velikoj i maloj roženici su ispred njegove kuće prvo odsvirali mantinjadu i mazurku.

Jedan od organizatora ovog okupljanja, umirovljeni novinar Mirko Urošević, kazao je da se s Rakljom i Balotinom kućom upoznao prije punih 45 godina, kada je radio reportažu za novine.

- U ovu kuću hodočastim već 45 godina, a kada me posao doveo da radim reportažu povodom prve od tri obnove koju je ova kuća doživjela, zatekao sam neupućene radnike kako iz tavana izvlače papire i spise i pale ih u dvorištu. Barba Bepo Percan je ipak uspio spasiti dobar dio te ostavštine. Tada su održani i prvi Susreti na dragom kamenu, koji su u tom obliku trajali do 2000. godine i koji su iza sebe ostavili 22 zbornika, koje će, nadam se, profesori i studenti pulskog sveučilišta jednog dana početi istraživati i obrađivati.

Ova je kuća zadnji put obnovljena prije otprilike šest godina, kada je napokon i dobila moderni postav Balotine zbirke, kazao je Urošević.

Gosti su bili i Balotini unuci Saša Mirković i njegova sestra Maja, zatim Nada Mirković sa suprugom Denisom Kuljišem te Vladimira Mirković Blažević. Na okupljanju su bili i Balotin rođak Ivan Sladonja te Romeo Percan, koji je ne mogavši zaustaviti suze kazivao Balotinu pjesmu "Ognjišće", pritom objašnjavajući na koje se sve stvarne osobe ta pjesma odnosi.

- Saša Mirković rođen je iste godine kada je Balota umro; on i dalje čuva njegovu rukopisnu ostavštinu koja se nalazi u Zagrebu. Valja napomenuti da je na pulskom Sveučilištu Jurja Dobrile otvorena i spomen-soba posvećena Miji Mirkoviću, koju vodi Tea Grujić i koju je do sada posjetilo više od tri tisuće studenata, kazao je Urošević.

Iznenađenje na samom kraju obilježavanja 50. godišnjice Balotine smrti bio je audiozapis u kojem Mate Balota zajedno s prijateljem Ivom Raićem pjeva "Procvale su rože i viole".

Okupljeni su se potom preselili u konobu/lončarsku radionicu Anđela Valića gdje su se mogli okrijepiti kroštulama, kolačima, vinom i rakijom. Posljednja stanica obilježavanja 50. godišnjice smrti Mate Balote bilo je rakljansko groblje, gdje su sudionici okupljanja stavili primule na njegov grob. Na groblju je kratak, ali dirljiv govor održao Emilio Vlačić, zadnji Balotin demonstrator na zagrebačkom sveučilištu, koji je i dopremio Balotino tijelo iz Zagreba na sahranu u Rakalj. (piše B. VINCEK; snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter