Glas Istre: Prihvacen zahtjev sindikata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava novog nakladnika Glas Istre novine d.o.o. pristala je na zahtjeve sindikata novinara starog nakladnika Glas Istre d.o.o., odnosno prihvatila je zahtjev da se u novu firmu prenesu kolektivni ugovor i ugovori o radu zaposlenika. No, kolektivni ugovor Uprava je i otkazala te tece otkazni rok od tri mjeseca.

U ime Uprave Glasa Istre novine d.o.o. pregovarao je Albert Faggian, a u ime sindikata novinara Glasa Istre d.o.o.  povjerenik Bojan Žižovic.

- Dobili smo prvu bitku. Uprava je, naime, prihvatila zahtjev sindikata te je donijela odluku da se prenose ugovori o radu radnika iz Glasa Istre d.o.o. u Glas Istre novine d.o.o. U istoj je odluci utvrdila da ce se primjenjivati dosadašnji kolektivni ugovor. Neki su radnici u srijedu vec preuzeli nove ugovore o radu, buduci da je poslodavac najavio otkazivanje dosadašnjih ugovora. Zasad sindikat ne preporuca potpisivanje novih ugovora, dok se ne savjetujemo s našom odvjetnicom Loredanom Štok, rekao je Žižovic.

- Sindikat nema pismenu odluku Uprave o otkazivanju kolektivnog ugovora. Uprava predlaže izmjene nekih odredbi koje umanjuju neka sada postojeca prava, dodao je Žižovic.

Na pitanje kako to da je Uprava popustila pred zahtjevima sindikata Albert Faggian je odgovorio: "Nije tu ništa sporno. Postoje odredene zakonske odredbe koje su nesporne. Na kraju smo se našli na istom, ali smo mi predlagali da se to postigne brže. Naša koncepcija je bila da se najprije potpišu ugovori, a da se prava iz kolektivnog ugovora prenesu, odnosno postanu predmet dogovora. Naime, u ovom trenutku zbog financijske situacije ne možemo ispoštovati sve odredbe. Nama je jako žao zbog toga jer, primjerice, sjajno je da radnici jednom godišnje imaju pravo na sistematski pregled, ali to u sadašnjoj financijskoj situaciji ne možemo platiti, rekao je Faggian.


Podijeli: Facebook Twiter