Glas Istre o filmskom festivalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Studenti druge godine preddiplomskog interdisciplinarnog studija Kultura i turizam Odjela za ekonomiju i turizam "Dr. Mijo Mirkovic" Sveucilišta Jurja Dobrile u Puli u cetvrtak su predstavili rezultate projekta "Medijska zbirka Festivala igranog filma u Puli 1953. -2011. - Glas Istre".

Rijec je o prikupljanju i obradi medijskih priloga objavljenih u Glasu Istre otkad postoji festival. Studentima je u radu pomogla cinjenica da su djelatnici pulske Sveucilišne knjižnice od 1953. do 2002. godine izdvajali isjecke iz Glasa Istre koji se ticu festivala, a za razdoblje od 2003. do 2011. poslužili su se arhivom pojedinih brojeva Glasa Istre u knjižnici.

Istraživanje je limitirano na mjesece srpanj i kolovoz, dakle neposredno prije, tijekom i nakon održavanja festivala, a za razdoblje od 2003. do 2011. studenti, njih 52, medijski su sadržaj pretraživali samo po kljucnim rijecima: festival, Pula te film, u naslovima i podnaslovima.

Clanke su analizirali prema sljedecim kategorijama: naslov, datum, broj novina, autor, rubrika, tema, ton te vrsta clanka. Iz razdoblja od 1953. do 2002. Sveucilišna knjižnica sacuvala je 850 clanaka, a studenti su iz razdoblja od 2003. do 2011. iz pojedinih novina izdvojili 212 clanaka. Iz tog skupa podataka rezultati pokazuju da je najviše tekstova napisano u srpnju.

U potpisanim clancima koje su studenti izdvojili o festivalu najviše su pisali novinari Davor Fištrovic, Pjer Ladavac, Tihomir Stanicic, Miroslav Sincic, Daniel Nacinovic, Tanja Štambuk, Mate Curic, Bojana Custic Juraga i Boris Vincek. U najvecem broju primjera tekstovi su pisani neutralnim tonom, najcešce novinarske vrste su izvještaj, kritika i najava, a clanci se vecinom pronalaze na naslovnici i u rubrici Kultura. Negativni ton clanka rjede je usmjeren na organizaciju festivala, a cešce na ocjenu prikazanih filmova.

Zanimljivo je primijetiti da zbog metode pretraživanja putem tri kljucne rijeci u naslovu i nadnaslovu veliki broj tekstova koji se ipak ticu festivala ne zadovoljavaju kriterije istraživanja. Tako medu imenima onih novinara koji su ponajviše pisali o festivalu nedostaje puno njih, a da "ispravimo" studente dodajmo neizbježnog Nikolu Trgovcica cije su festivalske kozerije satkane od naslova filmova bile neizostavno festivalsko štivo.

Otvorenom satu prisustvovali su redovni i izvanredni studenti koji su u zimskome semestru odslušali obavezni kolegij Odnosi s medijima, a posebno su pozdravljeni rektor pulskog Sveucilišta dr. Robert Matijašic, zamjenica procelnika Odjela za ekonomiju i turizam Danijela Križman Pavlovic, voditelj studija dr. Mauro Dujmovic, nositeljica kolegija dr. Maja Ružic Baf te asistentica na kolegiju Tijana Vukic Stjelja.

Na predstavljanju su bile prisutne i ravnateljica Javne ustanove Pula film festival Zdenka Viškovic Vukic te producentica festivala i voditeljica kina Valli Tanja Milicic.

Viškovic Vukic je zahvalila studentima na obavljenom poslu koji ce iskoristiti kao prilog dokumentaciji koju prikupljaju u povodu obilježavanja 60. obljetnice festivala 2013. godine i pozvala ih da se aktivno ukljuce u rad kulturnih i turistickih institucija tako da stvore spregu izmedu tih dviju djelatnosti.


Podijeli: Facebook Twiter