Glas Istre i Agrolaguna: Vinski kalendar za 2013.

Neka vas vino i vinova loza prate kroz cijelu godinu - Goran Kramarić i Albert Faggian (M. MIJOŠEK)
Neka vas vino i vinova loza prate kroz cijelu godinu - Goran Kramarić i Albert Faggian (M. MIJOŠEK)

U srijedu, 19. prosinca čitatelji Glasa Istre dobit će poseban dar.  Albert Faggian i Goran Kramarić, članovi uprava Glasa Istre i Agrolagune, danas su potpisali ugovor o suradnji i stvaranju zajedničkog kalendara na temu vinograda, grožđa i vinove loze koje je umjetničkim okom i fotoaparatom zabilježio Milivoj Mijošek, urednik fotografije u Glasu Istre.

- Ako je vino jedan od ključnih proizvoda ovog dijela svijeta, onda će nas ovaj kalendar podsjećati na sve dane kad moramo piti vino, zaključio je Faggian pri službenom potpisivanju ugovora, dok je Kramarić izjavio da im je čast i zadovoljstvo sudjelovati u promociji Istre kao vinske destinacije, ugodnog života i dobre gastronomije.

Potpisivanje je održano u kušaonici Agrolagune pred članovima partnerskih medija - Novog lista, Glasa Slavonije i Zadarskog lista, te drugih poslovnih partnera. Iako je Faggian primijetio da se, kada je riječ o okupljanjima zbog vina, broj žena značajno smanjuje i nije na razini propisanih 40 posto, druženje je proteklo u opuštenom tonu čemu je pripomogla i atmosfera martinjeg ljeta, naleta sunčanog vremena prije najvećega vinskog blagdana.

Grupa je obišla najznačajnije lokacije Agrolagune u maniri poučnog eno-gastronomskog izleta. Mnogi su bili zadivljeni vožnjom kroz osunčane redove vinograda na gotovo 400 hektara ponad Funtane gdje se, kako je rekao Bruno Legović, član Uprave i voditelj proizvodnje u Agrolaguni, uglavnom nalaze nasadi crnog grožđa. Kako je Agrolaguna sljubila vino s pršutom, maslinovim uljem i novom vrstom sira pod radnim nazivom "Grana istriana", koji bi se trebao prodavati iduće godine, putnici su na vidikovcu iznad vinograda predahnuli uz degustaciju.

- Ovo je jedan od rijetkih očuvanih kutaka prirode uza samo more, komentirao je Legović kasnije u autobusu, kad je uslijedila panoramska vožnja kroz maslinike u turističkom naselju Zelena Laguna i okolici Červara gdje se uzgaja 37 tisuća maslina i gdje je najveći maslinik u Hrvatskoj. Uz izvrsnu kvalitetu, ove je godine prinos manji jer nisu mogli navodnjavati zbog suše što Agrolagunu potiče da u budućnosti pronađe izvor vode i osigura nesmetan dotok.

Niz cestu prema Novigradu put je vodio do Stancije Špin i najveće istarske sirane koja, prema riječima Gorana Kramarića, koji je preuzeo ulogu vodiča, počiva na 1.500 grla ovaca i 200 hektara pašnjaka.

Glavni proizvod u ovom pogonu ipak je istarski tvrdi sir. Stari pogon proizvodio je do 120 tona što će se investicijom od 25 milijuna kuna, od čega deset otpada na europske fondove, trostruko povećati za nekoliko godina.

Konačno, izlet je goste doveo do vinskog podruma s proizvodnjom od sedam i pol milijuna litara vina godišnje i najveće istarske uljare u poslovnoj porečkoj zoni. Ante Gavranić, voditelj vinskog podruma koji u Agrolaguni radi već 28 godina, i Romina Bernobich, mlada inženjerka agronomije iz okolice Višnjana, pokazali su proizvodni proces. Podrum ima nekoliko tehnologija - francusku, koja daje jača vina, i talijansku, pogodnu za blaže okuse, dok se vrenje odvija u 450 barrique bačava.

Dio vina koji je potekao iz ovih bačvi popio se i na kasnijem ručku: time se obilježilo jedno od rijetkih, ali dragocjenih druženja novinara i poslovnih partnera kojima je zajednički cilj promocija kulturne destinacije Istre.

Po kalendaru se Glas Istre prepoznaje

Nakon motiva istarske baštine, novi kalendar od 13 listova sa spiralnim uvezom prenosi magične prizore vinograda, grožđa, vinove loze iz Agrolaguninih nasada koje, izuzev jedne fotografije, potpisuje Milivoj Mijošek.

- Kalendar je drugačiji od dosadašnjih jer prvi put ulazimo u takav projekt s jednom tvrtkom, komentirao je Maurizio Di Capua, voditelj dizajn-studija Glasa Istre koji je uredio ovaj i brojne dosadašnje kalendare. Novo izdanje tiska se u 22 tisuće primjeraka i besplatno dijeli uz Glas Istre 19. prosinca. (Marina DAMJAN; snimio Milivoj MIJOŠEK)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter