Glas Istre dobitnik Nagrade Marijan Rotar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Upravno vijece Pula Film Festivala na svojoj je sjednici održanoj 31. svibnja donijela odluku da se Nagrada Marijan Rotar dodjeli Glasu Istre za pracenje svih 58. izdanja festivala. Kako to zna reci moja mama sve što Glas Istre nije zabilježilo - to se nije ni dogodilo. Izvore iz Glasa Istre koristit cemo za leksikon o festivalu kojeg pripremamo za 60. festival u suradnji s Leksikografskim zavodom. Glas Istre je najtiražniji i najcitaniji dnevnik u Puli i Istri, a ovom se nagradom zahvaljujemo svim novinarima, fotografima i urednicima koji su o nama svih ovih godina izvještavali, kazala je Zdenka Viškovic Vukic, ravnateljica Pula Film Festivala na konferenciji za novinare u Circolu.

Ranko Borovecki, glavni urednik Glasa Istre u ime svih djelatnika Glasa Istre zahvalio je Upravnom vijecu PFF-a na odluci da se novinama dodjeli ta nagrada koja se dodjeljuje pojedincima i ustanovama koji su podjednako svojim idejama i djelima spojili Pulu i film.

- Drago mi je da me ove godine zapala cast da kao glavni urednik primim tu nagradu. Glas Istre je poput Festivala igranog filma u Puli simbol Pule i Istre, za razliku od festivala regionalno smo orijentirani, ali smo poput njega postali dio okoline. Drago mi je da cete iskoristiti materijal iz Glasa za vaš leksikon jer festivali prolaze, sjecanje blijedi, ali ono što ostaje zapisano na stranicama naših novina uvijek se može pronaci, kazao je Borovecki.

On je dodao da mu je drago da su film i festival nakon krize 90-ih godina ponovo zaživjeli s gradom i gradanima, te da se publika u sve vecem broju vraca u Arenu.

Mate Curic, filmski kriticar i urednik u Glasu Istre, kazao je da je u ovom trenutku važno prisjetiti se kolega koji su svih ovih godina pratili festival.

- Glas Istre je do 69. godine kao tjednik, a kasnije svakodnevno, iz prve ruke donosio prve ocjene i kritike filmova. Tu cu spomenuti Tihomira Stanicica Ševu, Pjera Ladavca, Davida Marijana Fištrovica, Alojza Orela kojeg mi svojatamo ko svog fotoreportera, Miroslava Sincica, Nikolu Trgovcica koji je kombinirajuci naslove filmova na festivalu pisao humoreske koje je poslije nastavio pisati Mate Relja, kazao je Curic.

Spomenuo je i imena drugih novinara, fotoreportera i ostalih djelatnika koji su pratili festival: Eduard Strenja, Neven Lazarevic, Dejan Štifanic, Danilo Memdovic, Slaven Radolovic, Manuel Angelini, Daniel Nacinovic, Bojana Custic Juraga, Nuša Hauser, Zoran Angeleski, Robert Zuber, Noel Mirkovic, Heda Gertner, Mario Rosanda, Tanja Štambuk, Vanesa Begic, Marijana Cetkovic i Boris Vincek.

- Za dvije godine, 2013. u srpnju kada ce Hrvatska službeno uci u Europsku uniju, festival ce napuniti 60 godina, Glas Istre ce slaviti 70. rodendan, a ja 30 godina rada na i oko festivala, zakljucio je Curic.

Nagrada Marijan Rotar, koja je ujedno i rad djelatnika Glasa Noela Mirkovica, bit ce urucena Glasu Istre u subotu u Areni tijekom svecanosti dodjele nagrada. (Boris VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter