Glancanjem do urednijeg grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Održavanje cistoce javnih površina u Puli po gradskom programu obavlja se na dva nacina - rucnim i strojnim pometanjem. - Posao valja odraditi uz što manje ometanja pa se stoga veci dio strojnog pometanja obavlja u nocnim satima, kažu iz Herculanee. Na taj se nacin cisti oko 80 tisuca cetvornih metara pulskih prometnih i javnih površina.

Prometnice u centru grada metu se svakodnevno, ostale pulske ceste dva puta tjedno, a one u prigradskim naseljima jednom tjedno. Za jedan sat može se pomesti oko šest tisuca cetvornih metara. Osim strojevima, pometanje se obavlja i rucno, i to kad je rijec o najzahtjevnijim i najfrekventnijim javnim površinama, prije svega onima u samo središtu grada. Dnevno sto pometaca Herculanee rucno pomete i do 140 tisuca kvadrata javnih površina u cijelo gradu, odnosno, u prosjeku svaki oko 1.400 kvadrata.

Usto, površine se dodatno održavaju pranjem, rucnim i strojnim. Potonje se takoder obavlja nocu, ne bi li se izbjegle dnevne aktivnosti i gužve na javnim površinama i prometnicama. Iako nekim Puljanima to smeta, cinjenica je da bi pranje u dnevnoj smjeni prouzrocilo puno vece probleme po promet i funkcioniranje gradana.



Herculanea je nabavila nove cistilice pa se sada vecina ulica može prati strojno, uz uvjet da na njima nema parkiranih automobila. Strojno se peru gotovo sve javne površine u centru grada, i to tijekom nocnih sati, a u jedan sat na taj je nacin moguce oprati i do osam tisuca cetvornih metara.

- Ako je potrebno, ulice se peru i rucno, uz pomoc cisterne. Tako su tijekom zadnjih mjesec dana oprani Giardini, Istarska, Portarata, Flanaticka, Laginjina, Trg Nimfej, Flavijevska, Riva, Flaciusova, Dobrilina i Trg Republike, isticu iz Herculanee.

U sklopu programa održavanja cistoce grada je i pranje posuda za otpad (kontejnera). One se peru vodom pod pritiskom od 150 bara i dezinfekcijskim sredstvom, a obavlja se i cišcenje od raznih nakupljenih necistoca. S obzirom na visoke temperature Herculanea ljeti intenzivira pranje posuda za otpad. U planu je pranje svih posuda na podrucju Pule i okolnih opcina, ukupno oko 3.500 kontejnera. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter