Glamurozni šampanjac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ime vina: Rose Imperial
Godina berbe: više berbi zajedno
Proizvodac: Moet & Chandon
Lokacija: Epernay, Francuska
Temperatura serviranja: 4-6 stupnjeva Celzija
Gastro-preporuka: kao aperitiv
Ocjena: 8,5/10
Cijena (mpc): 425 kuna (Cicibela, Rovinj)

Šampanjska kuca Moet & Chandon clanica je grupe Moet-Hennessy-Louis Vuitton, koja predstavlja 75 luksuznih proizvoda u svijetu mode i glamura. Ovaj je šampanjac odavna prisutan u Hrvatskoj, a sada ga trenutno distribuira kuca Miva.

Moet & Chandon šampanjci nezaobilazni su dio svih glamuroznih dešavanja diljem svijeta i ova grupacija je marketinški zasigurno globalno najprisutnija šampanjska marka. Pakiranja koja možemo susresti na tržištu krecu se od najmanjih quartin bocica od 0,187 litara pa do Nabukodonosora od 15 litara.

Ovu šampanjsku kucu osnovao je 1743. Claude Moet, pa se 1750. u suradnji s Madamme de Pompadour šampanjac probio na francuski dvor, a kasnije je poslovanje proširio na Njemacku, Španjolsku i, vrlo bitno, Rusko Carstvo. Kad je unuk Jean-Remy preuzeo upravljanje, otkupili su i opatiju Hautvillers, koja je poznata po tome što je u njoj slijepi benediktinac Domenico Perignon radio prve pokuse sa šampanjskim vrenjem. Kroz povijest njihovi klijenti su bili Napoleon, ruski car Aleksandar, Franc Jozef, kraljica Viktorija i drugi svjetski uglednici.

Danas posjeduju više od 1.000 hektara vinograda, a godišnje proizvedu oko 26.000.000 boca šampanjca u nekoliko razlicitih linija koje pocinju s baznim Brut Imperialom, koji je u prodaji još od 1860., a završavaju najglamuroznijim stilovima Dom Perignona. Ovaj šampanjac dobiva se od 50 posto pinot noira te po 25 posto chardonnayja i pinot meuniera.

Šampanjac ima lijepu roza boju trešnje s bakrenim odsjajima, kristalno je bistro te ima velik broj malih mjehurica koji odlicno perlaju. Miris je vrlo izražen, kao i intenzivnost, ima bogatu kompleksnost i finu kakvoca. Na mirisu su dominantne jagoda, višnja pa cak i trešnja, a u pozadini ima cak i malo papra, ali i mala nota limete.

Šampanjac je suh, pitak, svjež te vrlo ukusan, u ustima je uravnotežen izražene intenzivnosti te vrlo dugog i ugodnog završetka. Srednjeg je tijela, harmonican, fine kakvoce te spreman za konzumaciju.


Podijeli: Facebook Twiter